Ghidul Serviciilor
Spitalul Universitar De Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila
inapoi la firma 20796 vizite
Poza Sectia Clinica Oftalmologie
Foto

Informaţii generale:

Spitalul Militar Central dispunea de medici oftalmologi inca din 1871, dar prezenta in organizarea spitalului a unui serviciu ‘’oculistic’’ e constatata mai tarziu, in anul 1883.

În anul 1937, serviciul oftalmologic facea parte din diviziunea chirurgicala, acordand anual ,gratie bunei sale incadrari cu medici, asistenta la 800 de bolnavi, dintre care majoritatea sufereau de afectiuni ale polului anterior.

În conformitate cu prevederile ordinului M.ST.M. nr. C.L.001424 din 15 noiembrie 1965, in cadrul spitalului a fost infiintata sectia de transplant de cornee, prima sectie de transplant de cornee din Romania, cu o capacitate de spitalizare de 28 de paturi. Noua sectie a fost desfiintata dupa numai 3 ani, atributiile acesteia trecand in sarcina sectiei oftalmologice.

În intervalul 1970-1987, sectia a cunoscut cea mai importanta dezvoltare, atat materiala cat mai ales umana, ajungand la rangul de Clinica Universitara de Oftalmologie a SMC condusa de Prof. Univ. Mircea Olteanu, cea mai importanta baza de invatamant oftalmologic universitar si post universitar din tara , care a format generatii intregi de oftalmologi civili si toti oftalmologii militari.

Începand din anul 1980 sectia de oftalmologie functioneaza la etajul VI al noului pavilion chirurgical al SMC, fiind cotata printre sectiile modern dotate si utilate cu aparatura si instrumentar, in special de microchirurgie. S-au modernizat mijloacele de investigatie si diagnostic, tehnicile de microchirurgie oftalmologica, s-au efectuat programe de cercetare medicala prioritara cum ar fi aplicarea laserilor in oftalmologie (argon YAG Neodim, colorant pompat cu ayot, bisturiu laser cu CO2, bisturiu laser cu safir).

Medici titulari din clinica au participat constant cu articole in publicatiile din domeniu, au fost editate 7 volume din ‘’Actualitati in oftalmologie‘’, s-a tiparit Tratatul de oftalmologie si Atlasul de oftalmochirurgie. Colectivul Clinicii a participat activ la manifestarile nationale din domeniu.

Dupa 1989 activitatea din clinica s-a diversificat si mai mult, a cunoscut noi nivele de dezvoltare, colectivul s-a reinnoit permanent, gama interventiilor chirurgicale s-a imbogatit si a crescut ca si grad de dificultate.

Dotarea cu aparatura de investigatii si chirurgicala este in prezent la nivelul tarilor europene, executandu-se toata gama de interventii chirurgicale inclusiv efectuarea transplantului de cornee. Sectia Clinica de Oftalmologie din Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central are structurata activitatea pe mai multe departamente:

Departamentul de chirurgie refractiva

Departamentul de chirurghie a polului anterior ocular

Departament de transplant de cornee

Departamentul de chirurgie vitreoretiniana

Departamentul de aplicatii laser.

În sectia clinica de oftalmologie se efectueaza studii pilot, de cercetare, exista un departament de monitorizare glaucom.

În sectie isi desfasoara activitatea un nr de 50 de rezidenti militari si civili, romani si straini, care participa la activitatea zilnica de investigare si tratament chirurgical al pacientilor.

Sectia Clinica de Oftalmologie din Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central beneficiaza de o aparatura de inalta performanta de investigatie si tratament situandu-se la nivelul clinicilor de frunte din Romania si comparabila cu oricare clinica din tarile Uniunii Europene. Beneficiaza de un bloc operator cu doua sali de operatie moderne, cu patru posturi de operatie dotate cu microscoape, aparatura pentru microchirurgia oftalmologica de ultima ora, in clinica efectuindu-se interventii chirurgicale sub anestezie locala si generala de la copii de o luna pana la nonagenari.

Clinica beneficiaza de serviciile a 19 asistente medicale, 11 infirmiere si ingrijitoare, 1 brancardier, 1 tehnician.

Procedurile medicale care se efectueaza in clinica sunt marea majoritate ca si grad de dificultate mediu si complex, acoperind intreaga gama de patologie oculara. Se aplica ultimele scheme ca noutate de terapeutica medicala si chirurgicala , sunt implementate in practica rezultatele ultimelor cercetari la nivel european si mondial.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.