Zona de navigatie: maritim 6 mile. - 950,00 lei
Cursul de navigatie categoria C este necesar pentru obtinerea certificatului de conducator de ambarcatiune de agrement cu motor pentru apele maritime pâna la 6 mile de coasta.
Ce se studiaza:
Pregatirea ambarcatiunii pentru voiaj. Stabilitatea si flotabilitatea ambarcatiunii. Verificarea echipamentelor electrice, a instalatiei de gaz, a motorului, a echipamentelor electronice. Amararea si securizatea obiectelor in interiorul ambarcatiunii. Folosirea echipamentelor individuale si colective de salvare a vietii pe mare.
Marinarie. Pregatirea parâmelor, strângerea parâmelor pentru depozitare, pregatirea liniilor pentru acostare si preluarea liniilor si a spring-urilor la plecare, noduri marinaresti, volta la tachet, pregatirea ancorei, plecarea de la baliza, legarea de baliza.
Manevra ambarcatiunii cu motor. Acostarea laterala, cu pupa la cheu, la mooring sau la ancora. Plecarea de la ponton în conditii de vânt si curent. Acostarea in curent prin glisaj lateral (Ferry gliding).
Ancorarea. Instalatia de ancorare. Tipuri de ancore.
Navigatie. Lucrul pe harta, stabilirea punctului estimat al ambarcatiunii, calcularea drumului ambarcatiunii CTS (Course to steer), deriva de vânt, deriva de curent, folosirea relevmentelor.
Pilotaj. Realizarea unui plan de pilotaj folosind elemente de pilotaj (linii de tranzit, linii conducatoare, relevmente de pericol, linii de contur pentru navigarea in zone cu restrictii).
RIPAM. Cunoasterea semnelor specifice, a luminilor si sunetelor, balizajul IALA, balizajul lateral.
Regulile de drum. Întelegerea practica a RIPAM.
Meteorologie. Interpretarea prognozei meteo marine, folosirea barometrului ca ajutor in prezicerea schimbarilor meteo. Surse de informatii meteo.
Lucrari de mentenanta si reparatii. Vitalitatea iahtului.
Motoarele marine. Mentenanta, verificari periodice, schimbarea filtrelor, a curelelor si a pompei de apa.
Aprovizionarea ambarcatiunii pentru voiaj.
Gestionarea situatiilor de urgenta. Manevra Om la apa cu motor. Folosirea statiei VHF pentru emiterea alertelor de primejdie, urgenta si securitate. Folosirea sistemului DSC si transmiterea alertelor de rutina si de grup.
Navigatia de noapte. Veghea pe timpul noptii, recunoasterea reperelor de navigatie, identificarea ambarcatiunilor dupa lumini, urmarirea planului de pilotaj la intrarea si iesirea din porturi, stabilirea pozitiei cu ajutorul relevmentelor la farurile vizibile si a curbelor batimetrice. Verificarea cursului de coliziune cu alte ambarcatiuni.
Supravietuirea pe mare. Mijloace individuale de salvare. Mijloace colective de salvare. Folosirea EPIRB-ului, folosirea transponderului SART, folosirea mijloacelor de comunicatie si semnalizare.
Primul ajutor. Elemente de prim ajutor specifice ambarcatiunilor. Asigurarea echipamentului medical adecvat la bordul ambarcatiunii.
Echipamente electronice. Folosirea Chartplotter-ului, a radarului, a NAVTEX-ului, a statiei VHF-DSC.
Cursul de navigatie categoria C se incheie cu proba practica in compania unui reprezentant ANR. Examenul teoretic este organizat de catre ANR. Urmareste sesiunile de examen pe site-ul nostru.