Zona de navigatie: ape interioare. - 950,00 lei
Cursul nautic categoria D este necesar pentru obtinerea certificatului de conducator de ambarcatiune de agrement cu motor pentru apele interioare (lacuri, fluvii, delta).
Ce se studiaza:
Pregatirea ambarcatiunii pentru voiaj. Stabilitatea si flotabilitatea ambarcatiunii. Verificarea echipamentelor electrice, a instalatiei de gaz, a motorului, a echipamentelor electronice. Amararea si securizatea obiectelor in interiorul ambarcatiunii. Folosirea echipamentelor individuale si colective de salvare a vietii pe mare.
Marinarie. Pregatirea parâmelor, strângerea parâmelor pentru depozitare, pregatirea liniilor pentru acostare si preluarea liniilor si a spring-urilor la plecare, noduri marinaresti, volta la tachet, pregatirea ancorei, plecarea de la baliza, legarea de baliza.
Manevra ambarcatiunii cu motor. Acostarea laterala, cu pupa la cheu, la mooring sau la ancora. Plecarea de la ponton în conditii de vânt si curent.
Ancorarea. Instalatia de ancorare. Tipuri de ancore.
Remorcarea ambarcatiunilor. Manevra de dare a remorcii. Voltarea remorcii. Plecarea cu un iaht la remorca. Schimbarea de drum în timpul marsului la remorca.
RND. Cunoasterea semnelor specifice, a luminilor si sunetelor, balizajul lateral.
Regulile de drum.
Lucrari de mentenanta si reparatii. Vitalitatea iahtului.
Motoarele marine. Mentenanta, verificari periodice, schimbarea filtrelor, a curelelor si a pompei de apa.
Aprovizionarea ambarcatiunii pentru voiaj.
Gestionarea situatiilor de urgenta. Manevra Om la apa cu motor.
Navigatia de noapte. Veghea pe timpul noptii, recunoasterea reperelor de navigatie, identificarea ambarcatiunilor dupa lumini.
Primul ajutor. Elemente de prim ajutor specifice ambarcatiunilor. Asigurarea echipamentului medical adecvat la bordul ambarcatiunii.
Echipamente electronice. Folosirea Chartplotter-ului.
Permisul de barca cu motor categoria D se va obtine în urma unui examen practic in cadrul scolii cu un reprezentant ANR si a unui examen teoretic organizat de ANR.