Manevra navei cu vele - 1.500,00 lei
Cursul de navigatie cu vele este un curs practic, necesar pentru obtinerea permisului de barca pentru ambarcatiuni cu vele categoria S. Cursul se desfasoara pe o perioada de 3 zile pe velier in Marea Neagra cu plecare din portul turistic Mangalia. Cursul se poate realiza si in Grecia intr-un voiaj de 7 zile.
Ce se studiaza:
Pregatirea ambarcatiunii pentru voiaj. Stabilitatea si flotabilitatea ambarcatiunii. Verificarea echipamentelor electrice, a instalatiei de gaz, a motorului, a echipamentelor electronice. Amararea si securizatea obiectelor in interiorul ambarcatiunii. Folosirea echipamentelor individuale si colective de salvare a vietii pe mare.
Marinarie. Pregatirea parâmelor, strângerea parâmelor pentru depozitare, pregatirea liniilor pentru acostare si preluarea liniilor si a spring-urilor la plecare, noduri marinaresti, volta la tachet, pregatirea ancorei, tertarolarea velelor, plecarea e la baliza, legarea de baliza.
Manevra ambarcatiunii cu motor, cu vele sau motor si vele. Acostarea laterala, cu pupa la cheu, la mooring sau la ancora. Plecarea de la ponton în conditii de vânt si curent. Navigarea cu vele in orice aliura, volte si ampanari, oprirea de urgenta (Crash stop), punerea ambarcatiunii in pozitie de siguranta prin metoda Heaving-to, manevra iahtului pe vreme rea, acostarea in curent prin glisaj lateral (Ferry gliding).
Ancorarea. Instalatia de ancorare. Tipuri de ancore.
Meteorologie. Interpretarea prognozei meteo marine, folosirea barometrului ca ajutor in prezicerea schimbarilor meteo. Surse de informatii meteo.
Aprovizionarea ambarcatiunii pentru voiaj.
Gestionarea situatiilor de urgenta. Manevra Om la apa cu motor, cu vele, cu motor si vele. Folosirea statiei VHF pentru emiterea alertelor de primejdie, urgenta si securitate. Folosirea sistemului DSC si transmiterea alertelor de rutina si de grup.
Navigatia de noapte. Veghea pe timpul noptii, recunoasterea reperelor de navigatie, identificarea ambarcatiunilor dupa lumini, urmarirea planului de pilotaj la intrarea si iesirea din porturi, stabilirea pozitiei cu ajutorul relevmentelor la farurile vizibile si a curbelor batimetrice. Verificarea cursului de coliziune cu alte ambarcatiuni.
Supravietuirea pe mare. Mijloace individuale de salvare. Mijloace colective de salvare. Folosirea EPIRB-ului, folosirea transponderului SART, folosirea mijloacelor de comunicatie si semnalizare.
Primul ajutor. Elemente de prim ajutor specifice ambarcatiunilor. Asigurarea echipamentului medical adecvat la bordul ambarcatiunii.
Echipamente electronice. Folosirea Chartplotter-ului, a radarului, a NAVTEX-ului, a statiei VHF-DSC.