Implantul dentar este un dispozitiv metalic care se introduce in osul maxilar cu scopul de a inlocui unul sau mai multi dinti. Implanturile dentare se pot folosi atat in cazul lipsei unui singur dinte cat si in cazul lipsei mai multor dinti, chiar a tuturor dintilor de pe arcada. Pe implanturi se pot confectiona o mare diversitate de lucrari protetice: de la coroane dentare simple pana la punti extinse sau proteze mobilizabile si supraproteze in functie de caz si posibilitatile fiecarui pacient.
Implantologia este o ramura stomatologica aparuta relativ recent, dar care, datorita cererii foarte mari de implanturi, a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in ultimii ani. In cadrul implantologiei apar mereu noi tehnici, noi materiale, noi metode chirurgicale sau protetice menite sa creasca calitatea si rata de succes a implanturilor dentare.
Rolul implanturilor dentare:
De ce este importanta „inlocuirea cat mai rapida a dintilor lipsa”? In urma extractiilor dentare (pierderea dintilor), in cavitatea bucala se vor forma mai multe spatii, caracterizate prin lipsa unitatilor dentare. Acestea se numesc spatii edentate. Nerestaurate la timp prin lucrari dentare, in jurul acestor spatii se vor produce modificari ireversibile (basculari, migrari, extruzii, etc.) cu un efect negativ asupra sanatatii bucale. Plasarea implanturilor se face sub anestezie locala sau loco-regionala si nu doare. Recuperarea in general este rapida, cu exceptia cazurilor deosebite!