Produsele crud-uscate sunt o categorie aparte de produse. Salamurile şi cârnaţii din această gama sunt maturate şi afumate într-un proces lent de până la 30 zile. Alternanţa de fum cald şi rece dă o savoare deosebită cărnii, iar aromele condimentelor devin mai pregmante oferind acestor preparate o nuanţă mai picantă.
Categoric, salamurile crud-uscate reprezintă cu prisosinţă acea "crème, de la crème" cu care un mezelar se poate mândri. De această dată tehnologia este doar suportul modern şi paznicul zestrei moştenite din cămările şi bucătăriile bunicilor.Salamurile uscate aduc în discuţie paralela cu soiurile nenumărate de struguri şi tipurile de vin. Aşa cum unele vinuri demiseci sunt greu de încadrat în categoria de "vin sec", doar pentru că mai au ceva în plus pe lângă fermitatea acestora din urmă. Ca şi la vin, transformarea de la struguri, la băutură, nu încape-ntr-o singură etapă. Salamurile uscate sunt mai întâi "distilate" în îmbrăţişarea aburilor, banal şi sărac denumită "fierbere". Traseul lor devine mai apoi vecin cu cel al rudelor crud-uscate: alchimia maturării prin fum cald şi fum rece.