Dupa examenul vizual si olfactiv am ajuns in sfarsit la momentul in care vinul ajunge sa fie baut. Inainte sa gustati delicioasa licoare ar fi bine sa stiti ca parti diferite ale gurii simt gusturi diferite (dulce, acru, amar, sarat). Astfel, pentru a aprecia gustul vinului, acesta trebuie plimbat prin toata gura; dar aceasta nu e tot: pentru ca senzatia sa fie de o acuratete maxima, trebuie ca, prin buzele usor intredeschise sa lasati sa treaca putin aer pe care, dupa ce a aerat vinul pe care il aveti in gura, il expirati pe nas. Numai asa vinul pe care il degustati se va exprima cu adevarat.Cand gustati vinul pastrati in minte urmatoarele:
• Gustul: acesta poate fi de fructe, vegetal, de miere, de ciuperci si este ceva cu totul personal, nu poate fi predefinit.
• Cantitatea de zahar: de la sec la dulce, trecand prin demisec si demidulce. Nu degustati niciodata un vin sec dupa unul dulce – papilele Dumneavoastra nu vor mai fi capabile sa simta niciun gust.
• Aciditatea: daca un vin este prea acid, aceasta poate sa denote insuficienta coacere a strugurilor din care a fost facut. Aciditatea mica sau insuficienta face ca un vin sa fie plat si inexpresiv.
• Nivelul de tanin: taninurile si maturitatea lor sunt elemente foarte importante pentru un vin; un vin bogat in taninuri bine coapte va va lasa o impresie de plenitudine in gura, dublata de o senzatie placuta de catifelare, total lipsita de agresivitate. Etapele unei degustari:• priviti mai intai reflexele scanteietoare ale vinului si analizati-i culoarea• mirositi, pentru a descifra – cu ajutorul simtului olfactiv – esentele ascunse ale vinului• rotiti vinul pe peretii paharului pentru a-i elibera aroma