Urmatorul pas in procesul de degustare este mirosul. Rotiti vinul in pahar pentru a-i elibera aroma prin amestecarea lui cu aerul. Pentru a simti mai bine tot ceea ce are de oferit vinul din punct de vedere olfactiv, trebuie sa va concentrati cu adevarat. Lasati-va simtul olfactiv sa lucreze, va va aduce aminte de senzatii de fructe, flori si chiar, dupa putina practica, de mirosuri de reavan, piele sau chiar trufe – in cazul unor vinuri rosii deosebite.Daca vinul miroase neplacut (a ciuperci sau a varza) aruncati-l! Astfel de mirosuri sunt semnele clare ale unui vin cu defecte. Cand mirositi un vin, incercati sa tineti minte de ce arome va reaminteste. Nu exista asociere gresita! Degustatorii profesionisti detecteaza intr-un vin arome de mere, menta sau altele. Dumneavoastra puteti sa va formati propria opinie sau asociere, in definitiv Dumneavoastra sunteti cei care gusta vinul, impreuna cu prietenii. Mirosul va indica de cele mai multe ori soiul de struguri din care a fost facut vinul. De exemplu daca mirositi un vin care va duce cu gandul la coacaze negre sunt sanse mari sa fie vorba de un Cabernet Sauvignon, daca este vorba de fructe rosii de padure ar trebui sa va ganditi mai curand la un Pinot Noir, violeta are toate sansele sa fie un Syrrah, daca un vin alb va aduce aminte de o delicioasa prajitura cu vanilie exista sanse ca acesta sa fi fost invechit in butoaie de stejar etc, etc, exemplele nu lipsesc si in mod cert placerea deosebita a degustarii rezida tocmai in aceasta diversitate impresionanta de senzatii.