Puternice dar in acelasi timp delicate, aromele care dau o nota aparte vinurilor noastre sunt surprinzatoare.
GRAPEFRUIT
Originar din Malaezia, grapefruit-ul este cel mai savuros dintre citrice. Foarte suculent si un pic amar este un fruct menit a fi servit la inceputul mesei. Aroma de grapefruit este rar citata de catre degustatori desi poate fi detectata cu usurinta in vinurile albe noi, racoritoare.Intre produsele S.E.R.V.E., Sauvignon Blanc Vinul Cavalerului si Terra Romana Sauvignon Blanc prezinta aceasta aroma, specifica unui vin usor, care poate fi servit rece (13ºC) impreuna cu peste sau fructe de mare.
LAMAIE
Mirosul sucului de lamaie proaspat, viu si tonic este asociat in perceptia generala aciditatii fructelor. Acidul citric nu are nicio proprietate olfactiva dar contribuie la vivacitatea, eleganta si finetea vinului. Aroma de lamaie este una subtila trecuta cu vederea de cele mai multe ori in analizele gustative.Ea este intalnita in vinurile Sauvignon de productie franceza, neo zeelandeza si californiana si nu lipseste nici din Sauvignon Blanc Vinul Cavalerului sau Sauvignon Blanc Terra Romana.
VANILIE
Cine nu cunoaste aceasta aroma fina, persistenta si placuta emanata de fructele unei orhidee originara din Mexic?Mirosul de vanilie este de cele mai multe ori intalnit la vinuri invechite in butoaie de stejar. El se gaseste in majoritatea vinurilor albe si rosii, indiferent de origine cu conditia sa fie echilibrate.Dintre vinurile noastre Cuvee Charlotte se poate lauda cu aroma de vanilie, dar si Cuvee Amaury – vin alb vinificat si maturat in butoi – care emana aceasta aroma.
SCORTISOARA
Exista doua specii de arbori care dau aceasta minunata esenta - scortisoara - originare din Ceilon si respectiv din China. Aroma de scortisoara in vin este insemnul unei inalte calitati a vinificatiei fiind de cele mai multe ori urmarea imbatranirii in butoaie de lemn.Merlot Vinul Cavalerului are un usor miros de scortisoara care il face deosebit de placut alaturi de vanat sau branzeturi.
CIRESE
Este una din aromele tipice vinurilor pe baza de Pinot Noir.In gama Vinul Cavalerului Pinot Noir alatura mirosului de cireasa gustul elegant de fragi si capsuni caracteristice unui vin sec si usor.
CAPSUNI
Sunt persoane care pun longevitatea pe seama consumului de capsuni. Noi nu stim daca este adevarat sau nu dar va putem spune ca aroma de capsuni se intalneste in lumea vinurilor sub doua forme: capsuna proaspat culeasa (la vinurile roze si la vinurile tinere) sau dulceata de capsuni, mult mai dulce, mai puternica si mai des intalnita decat prima (la majoritatea vinurilor rosii).Din gama Vinul Cavalerului, Roze si Pinot Noir au miros de capsuni.
MURE
Mura, sora salbatica a zmeurei, isi aduce si ea aroma in compozitia multor vinuri. Inrudit ca esenta olfactiva cu coacazele, capsunile, afinele si bineinteles zmeura, mirosul de mure apare in unele vinuri Cabernet Sauvignon cultivate in anumite tipuri de sol.Dintre vinurile noastre, aroma de mure se regaseste la Feteasca Neagra Vinul Cavalerului si Cabernet Sauvignon Terra Romana, dar si la Cuvee Charlotte, care alatura nobilei arome de vanilie, tabacul, pielea, murele si coacazele negre pentru a crea un buchet deosebit si persistent.
PERE
Originar din padurile Europei, parul (Pirus Communis) este cultivat inca din antichitate. Aroma de para este o aroma dulce si delicioasa care se conserva discret in vin. Ea se imbina perfect cu aroma de vanilie iar alaturi de cea de caisa sunt cele trei arome care constituie finetea vestitelor vinuri albe de pe Valea Loarei.In gama noastra intalniti aceasta aroma in Vinul Cavalerului Riesling alaturi de fructe exotice.