Un autovehicul bine întretinut si care îndeplineste toate cerintele de siguranta este mai putin expus riscului de a provoca un accident rutier.
Efectuarea inspectiei tehnice este importanta nu numai pentru a garanta buna functionare a vehiculului, ci si din considerente ecologice. De asemenea, permite asigurarea unei concurente loiale pe piata europeana a transporturilor. Inspectia tehnica este de 2 tipuri: controale rutiere ad hoc si inspectii periodice (proprietarul autovehiculului trebuie sa se adreseze unui centru specializat ITP).
Putem efectua ITP (inspectii tehnice periodice) pentru:
– autoturisme cu motoare MAS (benzina);
– autoturisme cu motoare MAC (motorina);
– autoturisme 4×4 si autoutilitare pâna la 3,5 t.
Documente necesare pentru efectuarea ITP:
– Certificat de înmatriculare autovehicul in original;
– Carte de identitate autovehicul in original (pentru autovehiculele aflate în leasing se accepta o copie conform cu originalul);
– Asigurare RCA;
– Documentul de identitate al soferului.
Certificatul de Inspectie Tehnica Periodica (CITP) a fost introdus incepand cu 1 ianuarie 2014. Acest certificat vine in completarea vizei ITP (inspectia tehnica periodica) si este emis automat, gratuit, odata cu finalizarea inspectiei tehnice.
Conducatorii auto sunt obligati prin lege sa detina acest certificat asupra lor, atunci cand circula cu autovehiculul respectiv in orice stat membru UE. Lipsa acestui certificat, in cazul unui control al Politiei, atrage sanctiuni. Pentru autovehiculele care au finalizat inspectia tehnica periodica inainte de 31 decembrie 2013, Certificatul de Inspectie Tehnica Periodica nu este obligatoriu, acesta urmand a fi emis odata cu urmatoarea inspectie ITP (efectuata dupa 1 ianuarie 2014).
Certificatul de Inspectie Tehnica Periodica este introdus cu scopul de a armoniza legislatia romaneasca cu cea a Uniunii Europene (Directiva 48 din 2010). Prin intermediul acestui certificat, autoritatile fiecarui stat membru UE pot verifica rapid atat autenticitatea si valabilitatea ultimei vize ITP cat si starea tehnica a autovehiculului, indiferent de statul UE in care este inmatriculat.
Certificatul de Inspectie Tehnica Periodica nu inlocuieste viza ITP aplicata pe talonul masinii (certificatul de inmatriculare), ci vine in completarea acesteia.
Certificatul contine urmatoarele rubrici:
– numarul de identificare al autovehiculului;
– numarul de inmatriculare si simbolul statului membru UE in care este inmatriculat;
– locul si data inspectiei tehnice;
– indicatia contorului kilometric la data inspectiei tehnice (daca este disponibila);
– clasa vehiculului (daca este disponibila);
– defecte identificate in urma inspectiei tehnice;
– evaluarea globala a autovehiculului;
– data urmatoarei inspectii tehnice periodice
– statia ITP la care a fost efectuata inspectia;
– numarul / pozitia din baza nationala de date cu inspectii tehnice periodice.
Atentie: Certificatul de Inspectie Tehnica Periodica trebuie inlocuit in cazul in care proprietarul schimba numerele de inmatriculare ale masinii sau in cazul in care a fost emis pentru un autovehicul ce nu era deja inmatriculat in Romania la data emiterii acestuia. Practic, daca achizitionati un autoturism din afara Romaniei, vi se va emite un astfel de certificat odata cu inspectia ITP necesara inmatricularii, apoi dupa ce inmatriculati autoturismul si obtineti numerele de inmatriculare trebuie sa schimbati acest certificat de inspectie tehnica astfel incat el sa includa si numarul de inmatriculare proaspat obtinut.