Ghidul Serviciilor
Serviciul De Informatii Externe -Sie
inapoi la firma 3930 vizite
Poza Despre noi
Foto

Serviciul de Informaţii Externe (SIE) este instituţia de stat specializată în domeniul informaţiilor externe privind siguranţa naţională, apărarea României şi a intereselor sale.

Obiectivele SIE sunt:

culegerea de informaţii cu relevanţă pentru securitatea naţională a României, ce asigură baza de decizie autorităţilor statului; avertizarea timpurie asupra riscurilor şi ameninţărilor; realizarea de evaluări strategice ale mediului internaţional de securitate; desfăşurarea de operaţiuni pentru apărarea, sprijinirea şi promovarea intereselor României. Activitatea SIE se desfăşoară în conformitate cu prevederile Constituţiei României, legilor ţării, Hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Regulamentelor militare şi are caracter secret de stat, motiv pentru care sursele de informare, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni şi în nicio împrejurare.

SIE este autorizat, în condiţiile legii, să utilizeze metode specifice, să creeze şi să deţină mijloace adecvate pentru obţinerea, verificarea, evaluarea, valorificarea, stocarea şi protecţia datelor şi informaţiilor referitoare la securitatea naţională.

Produsele SIE, rezultat al muncii specifice, se materializează în date, informaţii şi studii necesare fundamentării politicilor şi deciziilor în problemele legate de securitatea naţională, fiind destinate beneficiarilor legali, cărora le revine responsabilitatea de a stabili şi aplica măsuri în consecinţă.

Detalii privind organigrama SIE

    Cooperare    

SIE este organizat ca autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică, componentă a sistemului de securitate naţională a României.

SIE face parte din Comunitatea Naţională de Informaţii (conform Hotărârii CSAT nr. 146/2005), şi este reprezentat în Comitetul coordonator pentru comunitatea naţională de informaţii de către Directorul instituţiei şi în Consiliul operativ al Comunităţii Naţionale de Informaţii de către adjunctul pentru activitatea operativă. De asemenea, prin specialişti şi experţi este reprezentat în Oficiul pentru Informaţii Integrate din cadrul comunităţii. Cooperarea SIE cu celelalte structuri cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale se materializează printr-un schimb operativ de informaţii pe problematica de interes comun, precum şi în alte aspecte sau forme de lucru care concură la asigurarea securităţii naţionale.

Dat fiind caracterul indivizibil al securităţii şi preponderenţa factorului extern în constituirea ameninţărilor asimetrice, Serviciul de Informaţii Externe este parte a unui sistem complex de contacte şi schimburi în comunitatea intelligence internaţională. Contribuţiile SIE la activitatea diverselor forme de cooperare externă se traduc nu numai în operaţiuni reuşite de contracarare a unor ameninţări la adresa ţării noastre, ci şi în consolidarea profilului României de contributor la asigurarea securităţii europene şi aliate.

    Comunicare    

În realizarea legăturii cu societatea civilă şi mass-media, SIE asigură echilibrul necesar între dreptul cetăţeanului de a fi informat în condiţii de transparenţă şi obligaţia păstrării secretului asupra acelor date care, conform legii, nu pot fi făcute publice. Rezultă, inevitabil, o serie de restricţii determinate de specificul activităţii, care se regăsesc, de altfel, în cazul tuturor serviciilor de informaţii din statele democratice.

    Organizare, coordonare, control    

Activitatea Serviciului de Informaţii Externe este organizată şi coordonată de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Directorul SIE prezintă CSAT, anual sau ori de câte ori se impune, rapoarte referitoare la modul de îndeplinire de către Serviciu a atribuţiilor care îi revin.

Controlul asupra activităţii SIE este exercitat de Parlamentul României, prin Comisia parlamentară specială, cu respectarea secretului asupra mijloacelor şi surselor de informare. Controlul parlamentar are ca obiectiv verificarea concordanţei activităţii Serviciului de Informaţii Externe cu Constituţia României şi cu politica statului român. În exercitarea atribuţiilor care îi revin, comisia solicită SIE, prin intermediul directorului acestuia, documente, date şi informaţii şi poate audia persoane în legătură cu problemele analizate.

Pe linie financiară, activitatea Serviciului de Informaţii Externe este controlată de Ministerul Finanţelor Publice, care exercită controlul financiar preventiv delegat, şi de Curtea de Conturi, prin controlul ulterior al execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.