O proiectare riguroasa a sistemului de desfumare este importanta in spatiile mari unde nu este posibila o compartimentare in vederea limitarii propagarii focului ( atriumuri, depozite, etc. ) si unde, din aceasta cauza, caile de evacuare devin foarte vulnerabile. Sistemele de desfumare minimizeaza in aceste zone riscul colapsului structurii cladirii prin evacuarea gazelor fierbinti si reduce pierderea vizibilitatii ( pentru evacuarea persoanelor si interventia eficienta a echipelor specializate ).
Desfumare naturala
Desfumarea prin tiraj natural se realizează prin evacuarea fumului prin trape de desfumare decupate in partea superioara a fatadei sau in acoperis (zenitale ). Compensarea cu aer proaspat se face prin grile de introducere de aer.
Desfumare mecanica
Pentru a preveni acumularea fumului rezultat dintr-un incendiu in oricare spaţiu subteran sau suprateran inchis unde nu se poate face o desfumare naturala, se impune instalarea unui sistem de exhaustare mecanica a fumului si a gazelor fierbinti si de introducere ( tot pe cale mecanica ) de aer proaspat de compensare.
Mecanisme de actionare
In varianta în care trapele de fum sunt folosite și la funcția de ventilare zilnică, este recomandat ca acestea sa fie prevăzute cu o centrala de ploaie si vânt cu senzori externi pentru protecție în caz de intemperii.