Sanatatea este baza bunei noastre dispozitii. O persoana sanatoasa exprima frumusete, bucurie de a trai, energie si vitalitate. Filozoful german Schopenhauer afirma ca "noua zecimi din fericirea noastra se bazeaza pe sanatate". Astazi mentinerea sanatatii se impune ca o necesitate imperioasa pentru omul modern, indepartat de natura, cu obiceiuri alimentare nesanatoase si mediul poluat, care poarta responsabilitatea unor boli din ce in ce mai amenintatoare.
Studiile epidemiologice au aratat ca schimbarile intervenite in modul de viata al omului modern nu au tinut pasul cu cresterea exploziva a cunostintelor in domeniul sanatatii in general, si al nutritiei in special.
Consumul excesiv al unor alimente conservate, prelucrate, rafinate, in detrimentul celor proaspete sau cat mai apropiate de starea lor naturala poate destabiliza metabolismul ducand la malnutritie prin insuficienta (subnutritie,deficiente vitaminice si minerale) dar si prin exces - supraponderabilitatea, obezitatea, complicatiile ei cardiovasculare, articulare, diabet etc.
Legatura dintre nutritie, sanatate si boala a fost demult recunoscuta. In secolul al XII-lea invatatul si medicul Moses Maimonides scria: "cunostintele privind alimentatia sunt poate cele mai importante din toata medicina deoarece nevoia de hrana nu inceteaza niciodata, nici in sanatate, nici in boala".
Cercetarile recente in domeniul biologiei moleculare si geneticii completeaza studiile c1inice de nutritie permitand intelegerea ei in termeni moleculari. Astfel, nutritia este un factor de mediu deosebit de important care interactioneaza cu profilul genetic al persoanei, influentand evolutia bolilor si raspunsul la tratament, functia creierului si dispozitia psihica si chiar durata vietii.
Pentru procesele vitale ale organismului uman, pentru pastrarea sanatatii si frumusetii este necesar aportul substantelor nutritive adecvate. Vitalitatea tegumentelor este asigurata printr-o alimentatie corecta, alaturi de activitate fizica si ingrijire in cadrul programului de combatere a imbatranirii.
Producerea energiei, respectiv necesitatile energetice ale organismului si producerea propriilor substante este asigurata in special de carbohidrati, proteine si grasimi dar pentru pastrarea sanatatii organismul are nevoie de vitamine si minerale.
Pentru aceasta se impune o dieta personalizata, alcatuita dintr-o varietate de alimente consumate intr-o stare cat mai apropiata de cea naturala sau preparate prin procedee culinare simple, evitand grasimile, zaharul, sarea, produsele prelucrate, rafinate, excesul proteinelor in special cele de origine animala, alcoolul, cafeaua.
Este recomandat a se consuma cat mai multe legume, zarzavaturi (consumate ca atare sau inabusite, fara adaosuri calorigene - sosuri, maioneze etc), fructe proaspete intregi, cereale integrale (fulgi de cereale, orez brun, paine integrala). Zilnic va fi asigurat un consum de lichide, 1,5 - 2 I sub forma de apa, ceaiuri de plante sau de fructe de padure.
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.