De ce aveti nevoie de certificarea ISO 22000?ISO 22000 este un nou standard international, elaborat pentru a asigura securitatea lanturilor alimentare pe plan mondial si care cuprinde principiile HACCP. Se aplica tuturor organizatiilor care sunt implicate direct sau indirect, in una din etapele lantului alimentar si care urmaresc implementarea unui sistem de management care sa acorde garantia sigurantei alimentului.
- ISO 22000, "Sisteme de management a sigurantei alimentului - Cerinte pentru organizatiile din domeniul alimentar", poate fi aplicat cu succes in diverse companii, de la producatori de seminte sau procesatori de carne, lapte etc, continuand cu operatori de transport de alimente si ajungand pana la magazine de desfacere, unitati de alimentatie publica sau producatori de echipamente utilizate in domeniul alimentar. "Din moment ce riscurile alimentare pot interveni in orice etapa a lantului alimentar, controlul adecvat pe tot parcursul acestuia este esential" , spune Jacob Faergemand, membru al comitetului ISO care a elaborate ISO 22000. De altfel, este recunoscut faptul ca siguranta alimentara este o responsabilitate comuna, asumata printr-un efort comun al tuturor participantilor la lantul alimentar. Pe plan mondial, companiile implicate in productia, prelucrarea, transportul sau furnizarea de produse alimentare recunosc faptul ca, clientii le solicita tot mai stringent sa-si demonstreze capacitatea de a identifica si tine sub control riscurile de contaminare de pe intreg lantul alimentar.
- Standardul ISO 22000 poate fi implementat de sine statator sau in combinatie cu alte standarde, cum ar fi ISO 9001, ISO 14001 sau OHSAS 18001. Legislatia romaneasca obliga firmele implicate in domeniul alimentar sa implementeze un sistem de management al sigurantei alimentului, fara sa oblige compania sa certifice sistemul implementat. Totusi, noi recomandam certificarea sistemului implementat de catre un organism de certificare acreditat, pentru a se elimina din start majoritatea discutiilor legate de implementarea corecta a sistemului.