Ghidul Serviciilor
Smart Environment - Consultanta Mediu
inapoi la firma 80 vizite
Poza Managementul deseurilor
Foto

Deseurile reprezinta una dintre problemele principale cu care se confrunta tarile în actiunile lor de combatere a poluarii. De aceea, o gestionare corespunzatoare poate duce la rezultate favorabile în privinta eliminarii poluarii elementelor de mediu. Pentru aceasta se impune existenta unui cadru legislativ care sa stabileasca o serie de norme privind managementul eficient al deseurilor.

Prin managementul deseurilor se întelege executarea activitatilor de colectare, transport, tratare, reciclare si depozitare a deseurilor si are drept scop reducerea efectului pe care acestea le au asupra sanatatii oamenilor, a mediului precum si economisirea unor resurse naturale prin reutilizarea elementelor ce se pot recupera.

Prezenta României în Uniunea Europeana ne obliga la crearea si implementarea unei legislatii adecvate pentru protectia mediului si a sanatatii cetatenilor tarii. Folosind cele mai noi tehnologii si metode eficiente se impune gestionarea deseurilor astfel încât aceasta sa se realizeze în conformitate cu normele impuse.

Astfel, Legea 211/2011, republicata în 2014, reglementeaza evidenta si gestiunea deseurilor si stabileste masurile cu caracter obligatoriu pentru protectia mediului si a sanatatii populatiei, prin actiuni de eficientizare a folosirii resurselor, dar si de prevenire sau reducere a efectelor adverse generate de producerea deseurilor.

Conform acestei legi, persoanele juridice care detin sau produc deseuri, comerciantii sau operatorii economici autorizati pentru colectare si transport de deseuri au obligatia de a desemna o persoana din rândul propriilor angajati care sa gestioneze corect deseurile si în conformitate cu legislatia în vigoare sau sa delege aceasta obligatie unei terte persoane.

Persoanele desemnate sa gestioneze deseurile trebuie sa fi absolvit un curs de specialitate în acest domeniu.
Legislatia de mediu ce priveste managementul deseurilor aduce cu sine obligatii asupra producatorilor de deseuri, dar si pentru operatorii autorizati, de a respecta prevederi stricte:

gestionarea corespunzatoare a deseurilor provenite din activitatea proprie
realizarea unei evidente a gestiunii deseurilor
identificarea si clasificarea corecta a deseurilor.
De asemenea, colectarea selectiva a deseurilor este obligatorie si presupune:

valorificarea deseurilor
colectarea separata a deseurilor de hârtie, metal, plastic si sticla.
Este interzisa amestecarea deseurilor periculoase cu alte tipuri de deseuri periculoase sau cu alte deseuri, substante ori materiale. Totodata, colectarea deseurilor trebuie sa fie efectuata prin servicii specializate de catre operatori economici autorizati.

Toate persoanele fizice si juridice au obligatia de a depune raportarile specifice, prin operatorii economici autorizati, catre autoritatile publice teritoriale pentru protectia mediului.

Astfel, rolul unei firme de consultanta de mediu este de a integra si a armoniza toate prevederile si obligatiile legale privind protectia mediului, dar în acelasi timp sa fie reprezentantul de mediu al agentului economic.
Ce amenzi se aplica pentru încalcarea legislatiei privind gestiunea deseurilor
Nerespectarea legislatiei privind gestiunea deseurilor si o administrare necorespunzatoare a deseurilor duc la amenzi de pâna la 40.000 lei, conform Legii 211/2011 sau închisoare pentru infractiunile prevazute în Codul Penal.

 

Se considera contraventii:

abandonarea deseurilor si ambalajelor pe spatii verzi, caile de comunicatie, în locurile publice si în alte locuri nepermise
lipsa unei evidente stricte a producerii, transportului, valorificarii si eliminarii deseurilor.
neîndeplinirea obligatiei de colectare separata a deseurilor de hârtie, metal, plastic si sticla si asigurarea contractelor de predare separata a acestora colectorilor autorizati – se pedepseste cu amenda între 20.000-40.000 lei.
Legislatie privind evidenta deseurilor
Managementul deseurilor din România este aliniat politicilor europene si normelor impuse la nivelul Uniunii astfel ca exista si în tara noastra reglementari pentru acest segment. Directivele de mediu urmaresc impunerea reciclarii si valorificarii deseurilor de catre producatori, beneficiari sau colectori de produse poluante.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.