Ghidul Serviciilor
West Air Grup- Solutii De Spatii Destinate Fumatorilor Ilfov
inapoi la firma 215 vizite
Poza Sisteme ventilatie in bucatarii profesionale
Foto

In urma procesului de gatit, in incinta bucatariilor profesionale rezulta emisii de grasimi, gaze si mirosuri neplacute. Pentru a mentine un mediu de lucru corespunzator desfasurarii activitatii, aceste emisii sunt preluate de sistemul de ventilatie pentru a fi exhaustate. Exhaustarea pune astfel doua probleme:

1. Depunerile de grasimi pe tubulatura de exhaustare – risc ridicat de incendiu. Doar o parte din particulele de grasime, fum si alti poluanti se evacueaza in exteriorul cladirii, in timp ce altele se vor depune pe hota sau pe filtrele acesteia, precum si pe tubulatura sistemului de ventilatie. Aceste depuneri vor determina in timp o functionare deficitara a sistemului, o sursa de mirosuri neplacute si, poate cel mai important, un risc ridicat de aparitie a incendiilor. De aceea, sistemul de ventilatie al bucatariilor necesita o mentenanta periodica. De obicei, in practica, se curate doar hota si filtrele acesteia intrucat este un proces simplu, la indemana personalului de lucru din bucatarie. Curatarea restului sistemului de ventilatie (tubulaturi, coturi, motor de exhaustare, etc) presupune desfacerea acestor parti, lucru care nu mai este usor de realizat. Pentru aceasta este necesara o interventie a unui personal specializat, care inseamna costuri suplimentare pentru beneficiar. De cele mai multe ori nu se face, motiv pentru care riscurile de incendiu devin iminente, fara sa mai vorbim de o scadere drastica a eficientei sistemului de exhaustare in sine.


2. Evacuarea mirosurilor si gazelor in exterior – afectarea vecinatatilor. In tarile civilizate acest lucru este interzis prin lege. Poluarea cu noxe provenite de la bucatarii si neplacerile pe care le pot aduce vecinatatilor este sever controlata de legislatie. De multe ori aceste situatii sunt evitate prin ridicarea tubulaturii de exhaustare la un nivel superior inaltimii cladirilor din proximitate. Dar nu intotdeauna este posibil acest lucru sau daca este posibil, atunci costurile sunt semnificative. Sunt necesare calcule de ventilatie, motoarele de exhaustare devin mai mari si mai puternice (in mod implicit mai zgomotoase si mai “gurmande”), traseele tubulaturi mai lungi si mai greu de curatat, etc. Costul instalatiei devine si mai mare, este afectat aspectul cladirii iar instalatia constituie un risc ridicat de incendiu. O alta varianta de eliminare a mirosurilor ar fi filtrul cu carbon activ; dar cum ne descurcam cu acumularea de grasimi? Filtrul cu carbune activ se va incarca rapid cu grasimi iar vaporii de apa prezenti in gazele de exhaustare vor duce la o epuizare rapida a acestuia. Filtrul cu carbune activ este deasemenea un consumabil care necesita inlocuire frecventa.


Pentru a intelege mai bine care sunt aspectele de care trebuie sa tineti cont in ventilarea bucatariilor profesionale, ce solutii aveti la indemana, cum sa rezolvati probleme legate de debitele optime de evacuare, de aerul de compensare, de eliminarea grasimilor si mirosurilor, va invitam sa vizitati site-ul nostru specializat ventilatiebucatarii.ro

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.