Ghidul Serviciilor
Ambulatoriul Spitalului Euroclinic
inapoi la firma 3696 vizite
Poza Celulele stem
Foto

Celulele stem sunt celule primitive care au capacitate de autoreinnoire si de diferentiere, adica prin diviziune pot forma atat celule identice cat si diferite tipuri de celule specializate.

Tipuri de celule stem

1. In functie de capacitatea de diferentiere, celulele stem se impart in:

- celule stem totipotente (pot genera toate celulele unui organism)

- celule stem pluripotente (pot genera toate tipurile celulare ale unui organism cu exceptia placentei, cordonului ombilical si amnionului)

- celule stem multipotente (se diferentiaza in anumite tipuri celulare)

- celule stem unipotente (produc un singur tip de celule specializate).

De exemplu, celulele progenitoare hematopoietice din sângele cordonului ombilical sunt celule stem multipotente care se pot diferenţia în toate tipurile de celule ale sangelui: eritrocite (hematii), leucocite, trombocite, precum si toate celulele precursoare ale acestora aflate in maduva osoasa hematogena.

2. In functie de provenienta lor, celulele stem se impart in:- Celulele stem embrionare -  se gasesc in stadiile incipiente de dezvoltare ale embrionului (pana la embrionul de 4-5zile -  blastocist). Folosirea celulelor stem embrionare este controversata pentru ca aceasta implica distrugerea embrionului (si este interzisa prin lege in toate tarile semnatare ale Conventiei de la Oviedo, inclusiv Romania).

- Celulele stem adulte se gasesc in organismul deja format (copil sau adult).Banca Centrala de Celule Stem, Regina Maria este o banca privata de depozitare a celulelor stem adulte din sangele cordonului ombilical. Surse de celule stem hematopoietice.

Celulele stem pot proveni din :

- sangele cordonului ombilical

- maduva osoasa hematogena

- sangele periferic

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.