Apele de suprafata (rauri, lacuri) primesc o mare cantitate de ape reziduale care contin poluanti biologici si chimici (organici si anorganici). Acestea ajung si in solul din jurul lacurilor sau dea lungul raurilor influentand mediul din zona. Apele subterane, se purifica doar partial de poluanti prin sol, iar filtrarea industriala retine doar o parte din compusii nocivi pentru organism. Nici fierberea apei nu reprezinta un mijloc de a elimina poluantii,deoarece prin acest proces nu se inlatura decat o mica parte dintre bacteriile regasite in apa, virusii sau poluantii chimici nefiind inlaturati. Dezinfectarea prin clorinare nu este o solutie viabila, deoarece desi clorul este foarte eficient in inlaturarea contagenilor biologici,consumul lui pe termen indelungat dauneaza sanatatii omului, afectand in special copiii.
Agricultura moderna foloseste diverse substante chimice pentru a spori eficienta recoltelor. Aceste substante ajung in final in sol, contaminand astfel apele subterane.
Apele reziduale rezultate in urma proceselor tehnologice sunt in general deversate inapoi in natura. Apa folosita in industrie poate contine foarte multi compusi chimici daunatori nu numai omului ci si intregului ecosistem.
Nu numai apele reziduale provenite din industrie sunt periculoase,la fel de nocive pentru mediu pot fi si apele reziduale provenite din zonele rezidentiale, restaurante si hoteluri sau chiar scoli si institutii publice.
Unul dintre cei mai importanti poluanti ai apei pentru populatie este chiar sistemul de distributie al acesteia. Tevile care transporta apa din centrale pana in casele noastre sunt in general invechite si pot contamina apa in diverse moduri:
Materialul din care sunt construite tevile este foarte important, in tara noastra intalnim in continuare tevi de fier sau cupru dar si tevi de plumb.Toate aceste elemente pot fi foarte daunatoare pentru organismul uman. In cazul aparitiei fisurilor apa intra in contact direct cu poluantii din mediul extern si poate colecta atat virusi,bacterii cat si un numar insemnat de substante nocive pentru organism
Apa dura
Cu totii stim de existenta ei, o regasim constant pe instalatiile sanitare sub forma de depuneri albicioase. Pe parcursul circuitului sau in natura, apa se incarca cu diverse substante minerale. In functie de zona in care se regaseste, duritatea apei poate fi mai ridicata sau mai scazuta. Duritatea apei se mai poate traduce prin mineralizare excesiva, aceasta din urma fiind foarte nociva pentru organismul uman.