- preventiv (profilactic) – care are ca scop distrugerea eventualilor germeni patogeni sau conditionat patogeni care, in mod normal, constituie microbismul local si se dezvolta, influentand negativ starea de sanatate a oamenilor si animalelor; - de necesitate - care se efectueazã pentru combaterea unor boli infectioase sau parazitare, din momentul inregistrarii primelor cazuri de boala si pana la lichidarea intregului focar.
- de necesitate - care se efectueazã pentru combaterea unor boli infectioase sau parazitare, din momentul inregistrarii primelor cazuri de boala si pana la lichidarea intregului focar.
Dezinfectia este un serviciu care se efectueaza prin pulverizare cu substante cu un spectru larg de folosire impotriva microbilor, bacililor, ciupercilor. Timpul de reactie in care substantele aplicate isi fac efectul este incredibil de mic – aproximativ 30 secunde pana la maximum 1 ora.
Eficacitatea dezinfectiei depinde de urmatorii factori:
- gradul de curatenie a suprafetelor ce urmeaza a fi tratate
- alegerea dezinfectantului in functie de destinatia spatiului
- folosirea dezinfectantului la concentratia necesara conform fisei producatorului.
- aplicarea uniforma a dezinfectantului prin pulverizare extreme de fina
- respectarea timpului de contact
Dezinfectia profilactica trebuie sa fie precedata de dezinsectie si deratizare.
Cea mai utilizata metoda de dezinfectie este cea chimica, datorita eficacitatii sporite.
Dezinfectia profilactica se executa lunar in unitatile sanitare,scolare sau alimentatie publica si are scop preventiv. In restul unitatilor se executa trimestrial sau la cerere.