?Echipamente de dezinsectie si dezinfectie sunt compuse din atomizoare, pompe manuale (pulverizatoare de presiune joasa), pulverizatoare ULV (generatoare de ceata rece, nebulizatoare), foggere (termonebulizatoare, generatoare de ceata calda).
- Pulverizatoarele de ceata rece sunt denumite si generatoare ULV (ultra low volume) – generatoare de ceata si se folosesc la dezinsectii si dezinfectii in spatii de interior dar si la exterior: cantine, crescatorii de animale, ferme de lapte, spatii industriale, sere, locuinte civile, localuri publice, magazine, mijloace de transport in comun, etc.
- Foggerele, denumite si generatoare de ceata calda pulverizeaza o solutie de tratament atranata de un curent de aer cald produs de motorul cu ardere interna al aparatului. Sunt deosebit de apreciate pentru calitatea lor, deoarece acestea sunt echipamentele cele mai potrivite pentru programele de dezinfectie si de combatere a insectelor din zonele urbane. Echipamentul poate produce particule chimice de dimensiuni mai mici de 50 de micrometri cu viteza de 50 de litri pe ora, permitand in acest fel o economisire in termeni de timp si forta de munca dar mentinand un acces usor in zone greu accesibile.
- Pompele mecanice folosite in special pentru tratamentele reziduale realizeaza o pulverizare mult mai “grea” iar cantitatea de solutie este mare si acopera o suprafata mult mai mica. Sunt pompe de umar cu piston manual pentru pulverizarea prin presiune a pesticidelor, pentru suprafetele plane sau verticale. Sunt utilizate in special la interior (atat pentru insecte taratoare cat si pentru zburatoare) ,dar pot fi folosite si la exterior dar cu un randament mai mic de acoperire deoarece nu sunt performante pt distanta.
- Atomizoarele sunt pulverizatoare motorizate LV si sunt echipamentele ce pulverizeaza insecticidul sau alta solutie de lucru la distante mai mari datorita jetului de aer creat de motorul pe benzina cu baie de ulei sau cu amestec. Stropul creat este foarte fin si consumul este redus.Sunt foarte utile pentru exterior conul de distributie fiind extins si distanta de pulverizare ajungand pana la 12 metri.Nu pot fi utilizate la interior datorita gazelor de esapament emanate.Sunt foarte utile in combaterea insectelor zburatoare cat si a artropodelor cu chelicere ( capuse).Sunt utilaje zgomotoase ,fiind necesara utilizarea antifoanelor pt. protectia auzului.
Pistoale aplicatoare cu gel contin o momeala insecticida sub forma de gel, pe baza de acetamiprid (substanta din grupa neonicotinoidelor). Produsul a fost conceput special ca si alternativa a insecticidelor clasice, lichide, pentru combaterea principalelor specii de gandaci de casa.
Domenii de aplicare: cu precadere la interior: gospodarii si locuinte (inclusiv bucatarii), scoli, spitale,gari, alte localuri publice, unitati gastronomice si hoteluri, unitai prelucratoare de alimente (brutarii, laptarii, bucatarii, macelarii, berarii), birouri si cladiri comerciale, mijloace de transport (vapoare, avioane, trenuri).
se aplica in general in zonele intunecate, calde si umede si actioneaza, prin ingerare sau contact, asupra sistemului nervos al insectelor. Actioneaza atat asupra masculilor cat si a femelelor, asupra larvelor cat si al adultilor.
Se aplica sub forma de picaturi de gel, de maxim 0,1g (diametru aproximativ 5mm), in locurile frecventate de gandaci (cam 2-6 picaturi pe m patrat in zonele cu infestare ridicata si 1-3 picaturi in zonele cu infestare scazuta).
- Capcanele adezive sau mecanice sunt dispozitivele ce se folosesc la prinderea, capturarea daunatorilor – insecte taratoare si zburatoare, rozatoare, soareci si sobolani, reptile, serpi. Acestea functioneaza pe principiul de atragere si capturare cu momeala alimentara sau sexuala.
Capcanele adezive au suportul pe care se realizeaza princerea sub forma de tavite din plastic cu lipici sau bucati de lemn masive, coli de hartie gros plastificate. Peste aceastea este aplicat lipiciul ce contine in compozitia lui atractantul oferind in acest fel rezultate foarte bune. Capcanele cu atractant sunt capcanele care au in compozitia lor o substanta ce contine un stimul de atractie fata de “prada”. Se fabrica capcane cu atractant alimentar sau atractant sexual. Lipiciul utilizat nu este toxic deci poate fi utilizat in orice tip de institutie, in gospodarii, depozite, magazii.
Din pacate aceste tipuri de capcane cu adezic nu se pot utiliza de mai multe ori pentru ca la prima captura acestea se incarca cu blana rozatoarelor si nu se mai pot curata.