Protetica trateaza metodele de restaurare morfo-funcionala si estetica a aparatului dento-maxilar (ADM) cu ajutorul unor proteze biocompatibile.
La nivel mondial, protetica este recunoscută ca ramură separată a stomatologiei în 50 de țări, dintre care 20 sunt țări europene.
După tipul structurilor restaurate, se pot distinge două subdomenii: protetica dentară și protetica maxilo-facială.
Protezele dentare sunt în general piese rigide, realizate în afara cavitatii bucale, cu ajutorul laboratorului de tehnica dentara.
Aici, colaborarea medic-pacient-tehnician este foarte importanta. Pana la rezultatul final, tehnicianul ne trimite lucrarea pentru efectuarea de probe, pe parcursul carora trebuie efectuate sau nu, anumite modificari.
Si la aceasta categorie tinem sa va atragem atentia ca muscatura joaca un rol foarte important. Dupa o protezare, muscatura se poate modifica. Daca simtiti dureri in muscatura sau un discomfort anume, nu lasati timpul sa treaca si reveniti la cabinet.
Lucrarile protetice sunt de foarte multe feluri si din material diferite. Exista coroane dentare (pt 1 element), punti (completam un spatiu gol cu mai multe coroane,unite), proteze mobile cu sisteme special, proteze mobile acrilice etc
Materialele din care sunt facute lucrarile protetice pot varia de la integral metalice, metalo-ceramice, integral-ceramice,.. pana la zirconiu sau aur.