Ce este endodontia?
Endodontia este o ramura specializata a stomatologiei care se concentreaza pe diagnosticarea si tratarea afectiunilor pulpei dentare si a tesuturilor periapicale (tesuturile situate în jurul radacinii dintelui). Procedurile endodontice implica îndepartarea pulpei afectate, curatarea si dezinfectarea canalelor radiculare si, în final, sigilarea lor cu materiale de obturatie.
Care este diferenta dintre un endodont si un medic dentist?
Medicul stomatolog (sau dentist) este un practician generalist care ofera o gama larga de servicii stomatologice, inclusiv examinari de rutina, tratamente pentru carii, proceduri profilactice sau extractii dentare, printre altele. Un endodont, pe de alta parte, este un medic stomatolog care s-a specializat, pentru o perioada de minimum doi ani, în domeniul endodontiei.
Pregatirea suplimentara îi permite unui specialist endodont sa efectueze tratamente complexe de canal, sa gestioneze cazurile complicate si sa utilizeze tehnici si echipamente avansate pentru a salva dintii care altfel ar putea necesita extractie.
Ce scopuri are tratamentul endodontic (de canal) ?
În general, discutiile despre tratamentul canalelor radiculare încep atunci când pacientul se prezinta în cabinetul stomatologic cu un dinte care fie a început sa doara la rece sau la dulce, fie o bucata din el a cazut. În acest punct, nu concluzionam direct ca urmeaza un tratament de canal, dar înstiintam pacientul ca este posibil sa se ajunga acolo. Exista mai multe roluri ale tratamentului endodontic, detaliate în continuare.
Oprirea evolutiei unei carii ajunse la pulpa dentara
În practica noastra zilnica de la Delta Clinic Dent, ne ghidam dupa principiul: „Dintii tai sunt mai buni decât orice substituent”. Aceasta înseamna ca este mai sanatos sa pastram dintele cât mai natural posibil. Prin urmare, abordam cariile dentare într-o maniera minim invaziva. Dupa anestezie, medicul endodont curata cu atentie caria, îndepartând doar partea afectata a dintelui.
Daca acest proces se desfasoara fara a ajunge la nervul dentar si caria este complet îndepartata, se realizeaza o plomba dentara, iar interventia se limiteaza la plombarea dintelui, fara a fi necesar un tratament de canal. Cu toate acestea, daca procesul cariogen ajunge la nerv, tratamentul de canal devine obligatoriu.
În cazul unui dinte cu bucati rupte, tratamentul de canal trebuie sa înceapa cât mai repede, pentru a evita suprainfectarea canalelor dentare. Daca dintele afectat nu prezinta gangrena sau infectie pe canale, tratamentul de canal si obturatia de canal pot fi realizate în aceeasi sedinta.
Refacerea unui tratament de canal incorect
În cazul unui tratament de canal incorect, persistenta sau reaparitia infectiei si a durerii poate necesita un retratament endodontic. Procesul începe cu îndepartarea materialului de obturatie existent din canalele radiculare, folosind instrumente speciale si solutii de dizolvare. Dupa curatare, medicul endodont reevalueaza structura dintelui, tratând orice canale suplimentare sau zone de infectie omise în tratamentul initial. O curatare si dezinfectare riguroasa este urmata de obturarea corecta a canalelor, fiind asigurata ulterior sigilarea completa si prevenirea complicatiilor viitoare.
Evitarea infectiilor in etapa preprotetica a unui tratament protetic
Tratarea tuturor afectiunilor dentare si gingivale înainte de initierea tratamentului protetic, inclusiv curatarea profesionala a dintilor si tratarea cariilor, este fundamentala pentru succesul pe termen lung al tratamentelor protetice. În interventiile chirurgicale preprotetice, respectarea protocoalelor stricte de asepsie si utilizarea tehnicilor sterile sunt vitale. Pacientul trebuie sa urmeze instructiunile postoperatorii ale medicului stomatolog, pentru a nu compromite vindecarea.