Ghidul Serviciilor
Delta Clinic Dent - Clinica Stomatologica, Bucuresti
inapoi la firma 525 vizite
Poza Ortodontie
Foto

Ortodontia joaca un rol fundamental în asigurarea sanatatii orale pe termen lung si în mentinerea functiilor corecte ale cavitatii bucale, inclusiv masticatia, respiratia si vorbirea. Pacientii care necesita interventii ale unui medic ortodont prezinta, de obicei, dinti strâmbi, aglomerati sau spatieri excesive între dinti, dar si malocluzii, care afecteaza închiderea corecta a gurii.

Aparatele dentare sunt folosite în majoritatea cazurilor în corectia problemelor de aliniere dentara împreuna cu disjunctoarele si dispozitivele cele mai frecvent utilizate în ortodontie.

Ce este ortodontia?

Ortodontia este o ramura a stomatologiei care se concentreaza pe diagnosticul, preventia si corectarea anomaliilor dentare si faciale, precum malocluziile si alinierea incorecta a dintilor.

În cadrul tratamentelor ortodontice, diverse metode terapeutice sunt folosite pentru îndreptarea dintilor si, implicit, pentru îmbunatatirea aspectului estetic al danturii, dar si a functionalitatii aparatului dento-maxilar.

 Care este diferenta între medicul ortodont si medicul dentist?

Medicul stomatolog generalist, denumit adesea generic dentist, este responsabil pentru întretinerea sanatatii orale de baza, oferind servicii de preventie si tratament pentru afectiuni dentare obisnuite, cum ar fi cariile, gingivita sau tratamentele de albire.

În schimb, medicul ortodont a urmat un program de specializare suplimentar, care îi confera competente avansate în diagnosticarea si managementul patologiilor ocluzale si dento-maxilare complexe. Formarea suplimentara îl califica pe ortodont sa implementeze tratamente ortodontice specializate, folosind metode care si-au dovedit eficacitatea clinic pentru corectarea pozitiei dintilor si restabilirea functiei optime a aparatului stomatognat.

 Ce afectiuni necesita tratament ortodontic?

Tratamentul ortodontic este necesar pentru corectarea unor anomalii dento-maxilare care afecteaza atât functionalitatea aparatului masticator, cât si estetica faciala. Printre afectiunile ce necesita tratament ortodontic se numara:

De la ce vârsta este recomandat tratamentul ortodontic?

Recomandarile actuale ale medicilor ortodonti indica faptul ca prima evaluare ortodontica ar trebui sa aiba loc în jurul vârstei de 7-8 ani, moment în care o parte dintre dintii permanenti au erupt deja, iar structurile osoase si dentare se afla într-o faza activa de crestere.

Tipuri de tratamente ortodontice 

Tratamentul ortodontic modern ofera o gama variata de optiuni pentru corectarea anomaliilor dentare si maxilare, de la aparate dentare traditionale la invizibile.

Aparat dentar

Aparatul dentar este cel mai comun dispozitiv utilizat de catre ortodonti, în majoritatea cazurilor îndreptarea dintilor fiind efectuata folosind principiile de functionare ale unui aparat dentar. Aparatul dentar are capacitatea de a îndrepta dintii prin aplicarea unei presiuni constante, dar controlate asupra dintilor.

Presiunea exercitata de aparatul dentar induce o reactie biomecanica ce determina modificari în structura osoasa din jurul radacinilor dentare. Astfel, oasele se remodeleaza în functie de presiunea exercitata si permit dintilor sa se deplaseze treptat în pozitii corecte.

Disjunctor  

Disjunctorul este un aparat ortodontic folosit pentru a largi arcada maxilarului, fiind indicat în cazurile de compresie de maxilar sau ocluzie încrucisata. Folosit cu precadere de catre un ortodont copii Bucuresti, disjunctorul actioneaza prin separarea graduala a suturii palatine mediane la copii, corectând astfel înghesuirea dentara si facilitând alinierea corecta a dintilor.

Utilizarea disjunctorului este o metoda eficienta de tratament pentru copii si adolescenti, deoarece maxilarul în crestere raspunde mai bine la expansiune.

Alignere 

Alignerele (sau gutierele ortodontice) sunt dispozitive ortodontice realizate dintr-un material transparent, flexibil si personalizat, utilizate pentru corectarea pozitiei dintilor. Inovatoare si aproape invizibile, gutierele prezinta mai putine contraindicatii si dezavantaje, comparativ cu aparatele dentare clasice.

Gutierele sunt disponibile în aproape orice clinica dentara Bucuresti, cu exceptia clinicilor în care nu îsi desfasoara activitatea un ortodont sau care se limiteaza la servicii stomatologice de baza.

Tratament ortodontic – Beneficii 

Tratamentul ortodontic prezinta multiple beneficii, importante atât pentru sanatatea orala, cât si pentru functionalitatea aparatului dento-maxilar. Principalele avantaje:

În ce consta tratamentul ortodontic – Etape 

Tratamentul ortodontic este un proces complex, care implica mai multe etape si care necesita o abordare personalizata, în functie de nevoile fiecarui pacient.

Consultatia unui medic ortodont

Prima etapa a tratamentului ortodontic consta în evaluarea initiala, asadar a consultului de specialitate efectuat într-o clinica de stomatologie. În timpul consultatiei, medicul ortodont va analiza în mod amanuntit cavitatea orala, folosind, pe lânga metodele vizuale de investigatie, metode imagistice si modele dentare ale pacientului. Consultatia are ca scop identificarea problemelor dentare si maxilare.

Stabilirea planului de tratament

În situatia în care, în urma consultatiei, se constata existenta unor probleme de aliniere dentara si se stabileste necesitatea tratamentului ortodontic, etapa urmatoare consta în stabilirea planului de tratament. Acesta detaliaza metodele si dispozitivele ortodontice care vor fi utilizate, în functie de nevoile si preferintele pacientului.

Montarea aparatului, a gutierelor ortodontice, a unui disjunctor sau a alignerelor 

Dupa stabilirea planului de tratament, urmeaza etapa de aplicare a dispozitivului ortodontic ales. În functie de specificul cazului, medicul ortodont poate recomanda utilizarea unui aparat dentar fix, a gutierelor transparente (alignere), a unui disjunctor palatinal sau a altor dispozitive ortodontice.

Consultatii la intervale de 4-6 saptamâni

Pe parcursul tratamentului, pacientul trebuie sa se prezinte periodic la consultatii, de obicei la intervale de 4-6 saptamâni. Controalele sunt efectuate pentru a permite medicului ortodont sa monitorizeze progresul tratamentului, sa ajusteze aparatul dentar sau dispozitivele ortodontice si, daca este necesar, sa modifice planul de tratament.

Încheierea tratamentului

Tratamentul ortodontic se încheie atunci când medicul ortodont constata ca dintii au fost corect aliniati si ca ocluzia este functionala. La acest moment, aparatul ortodontic sau alignerele sunt îndepartate, iar ortodontul poate recomanda utilizarea unor gutiere de contentie, pentru a mentine rezultatele obtinute.

Controale periodice la intervale de 6 luni 

Dupa finalizarea tratamentului activ, este recomandat ca pacientul sa efectueze controale periodice la fiecare 6 luni, pentru a monitoriza stabilitatea rezultatelor si pentru a interveni în caz de necesitate. Controalele bianuale ajuta la depistarea eventualelor modificari în alinierea dentara sau în ocluzie si permit interventia rapida, daca este necesar.

 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.