Aviz de Mediu - Ce este?
Avizul de mediu este actul administrativ emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, care confirma integrarea aspectelor privind protectia mediului în planul sau programul supus adoptarii, conform prevederilor art.2 din OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului aprobata prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aviz de Mediu pentru planuri si programe
Avizul de Mediu pentru planuri si programe este un act tehnico-juridic eliberat de autoritatea competenta pentru protectia mediului, care confirma integrarea aspectelor privind protectia mediului în planul sau programul supus adoptarii (planuri si programe, inclusiv cele co-finantate de Comunitatea Europeana, precum si modificarile acestora, care se supun pregatirii si/sau adoptarii de catre autoritatile publice la nivel national, regional sau local, sau care sunt pregatite de aceste autoritati în vederea adoptarii printr-o procedura legislativa de catre Parlament sau Guvern si care sunt impuse prin prevederi legislative, de reglementare sau administrative).
Avizul Mediu pentru planuri si programe este obligatoriu la initierea si adoptarea acestora.
Avizul Mediu pentru planuri si programe se obtine în urma derularii procedurii de evaluare strategica de mediu (SEA).
Evaluarea de mediu pentru planuri si programe (SEA) are scopul de a identifica si de a analiza efectele planurilor sau programelor asupra mediului în timpul elaborarii lor si înainte de a fi adoptate.
Tipuri de planuri si programe ce se supun evaluarii SEA
În cazul unor planuri sau proiecte, al caror impact asupra mediului înconjurator, ariilor protejate de interes comunitar sau national poate fi semnificativ negativ, ori informatiile despre respectivul plan/proiect furnizate autoritatilor sunt neconcludente, autoritatile pot solicita elaborarea unui Studiu de Evaluare Adecvata SEA. Memoriul de prezentare completat conform legii 292/2018 va sta la baza analizei etapizate efectuate de autoritati si a dezbaterilor publice (dupa caz).
SEA poate fi solicitat pentru planuri urbanistice zonale (PUZ), planuri urbanistice generale (PUG), planuri de amenajarea teritoriului zonal sau judetean (PATZ, PATJ), planuri de gestiune a deseurilor (PJGD, PRGD), planuri de management ale ariilor naturale protejate, strategii privind gestiunea unor resurse naturale etc.
Aviz de mediu pentru stabilirea obligatiilor de mediu
Avizul de Mediu pentru stabilirea obligatiilor de mediu este un act tehnico-juridic eliberat în scris de autoritatea competenta pentru protectia mediului, prin care sunt stabilite obligatiile de mediu, ca prevederi ale unui program pentru conformare, în vederea asumarii acestora de catre partile implicate, în urmatoarele situatii:
schimbarea titularului unei activitati cu impact asupra mediului
modificarea sau încetarea unor astfel de activitati, inclusiv pentru vânzare de actiuni, vânzari de active, fuziune, divizare, concesionare, dizolvare urmata de închidere, lichidare în conditiile legii.
Documentul este emis în scopul cunoasterii impactului asupra mediului de catre partile implicate în tranzactie si asumarii responsabilitatilor privind protectia mediului.
Aviz de Mediu - La ce foloseste?
Avizul de Mediu trebuie obtinut în situatia elaborarii planurilor urbanistice solicitate în certificatul de urbanism: PUD, PUZ si PUG (Planul Urbanistic de Detaliu, Planul Urbanistic Zonal si Planul Urbanistic General) si atesta faptul ca proiectul propus este în acord cu legislatia de mediu în vigoare.
Solicitarea si obtinerea Aviz Mediu pentru planuri si programe este obligatorie, iar Avizul de Mediu obtinut este valabil pe toata perioada implementarii planului sau programului.
În cazul în care se doreste transferul unui aviz de mediu, aveti nevoie de elaborarea în formatul precizat în legislatie a unei justificari (cerere motivata) având la baza o serie de documente si declaratii.
Aviz de Mediu - Sanctiuni
Nerespectarea restrictiilor sau interdictiilor stabilite pentru protectia apei si a atmosferei, prevazute de actele normative în vigoare se sanctioneaza cu amenda între 50.000 lei si 100.000 de lei sau închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Cum te ajutaStrat|?
Stratos te poate ajuta atât cu elaborarea documentatiei pentru obtinerea avizului sau a transferului acestuia, cât si în relatia cu autoritatile de mediu, asigurând schimbul de informatii corect si în timp real. Obtine avizul de mediu imediat. Contacteaza specialistii de mediu Stratos!