Ghidul Serviciilor
Stratos Management - Consultanta De Mediu Bucuresti
inapoi la firma 81 vizite
Poza Obligatii Fondul de Mediu
Foto

Ce sunt Obligatiile Fondului pentru Mediu?
Obligatiile la Fondul pentru mediu reunesc o serie de taxe si contributii pe care societatile au obligatia sa le achite catre Administratia Fondului pentru Mediu, fie pentru neîndeplinirea unor obligatii (cum ar fi reciclarea deseurilor de ambalaje, colectarea deseurilor electrice si electronice etc.), fie pentru asumarea principiului “poluatorul plateste” (cum ar fi ecotaxa pentru pungile de plastic, taxa pentru emisii în atmosfera etc.).

Obligatiile la Fondul pentru mediu sunt reglementate în principal prin O.U.G 196/2005 privind Fondul pentru Mediu si prin  ORDIN Nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul a contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu, cu modificarile si completarile ulterioare.

Obligatiile la Fondul pentru Mediu pot reprezenta o componenta financiara majora în activitatea unei companii si trebuie abordata atât din perspectiva fiscala cât si de protectie a mediului. O astfel de abordare specifica, de nisa, poate fi realizata numai de catre specialisti de mediu, iar Stratos este unul dintre acestia.
 
Cui se adreseaza Obligatiile Fondului pentru Mediu?
În principiu, orice societate care este producatoare, distribuitoare, importatoare, achizitor intracomunitar sau posesoare de marca proprie, indiferent de industrie, are obligatii la Fondul pentru Mediu.

Cele mai des întâlnite obligatii pe care o companie le are catre Administratia Fondului pentru Mediu sunt:

Obligatia de declarare si îndeplinire a obiectivelor de valorificare/reciclare (60% din totalul ambalajelor puse pe piata în decursul unui an) a ambalajelor puse pe piata nationala si a deseurilor de ambalaje. Aceasta obligatie o are orice companie care introduce pe piata nationala produse ambalate prin: import, achizitii intracomunitare, productie de produse pe piata nationala, productie de ambalaje de desfacere, supra-ambalare, dare spre închiriere a ambalajelor si detinere de marca proprie.
Obligatia de declarare si îndeplinire a obiectivelor de declarare si colectare a echipamentelor electrice si electronice puse pe piata (operatorul economic trebuie sa asigure o rata de colectare a deseurilor din astfel de echipamente de: minim 45% (din cantitatea de echipamente pusa de el pe piata) începând cu ianuarie 2020, si de minim 65% începând cu anul 2021).
Obligatia de declarare si îndeplinire a obiectivelor de valorificare/reciclare a bateriilor si acumulatorilor (B&A).
Obligatia de declarare, colectare si valorificare la introducerea pe piata nationala a anvelopelor noi si/sau uzate destinate reutilizarii.
Obligatia de declarare si plata contributiei de 0,3 lei/kg aplicata uleiurilor (taxa este datorata de operatorii economici care introduc pe piata nationala uleiuri pe baza minerala, semi sintetice, sintetice, cu sau fara adaosuri si se aplica o singura data acestor cantitati.
Obligatia de declarare a substantelor clasificate ca fiind periculoase pentru mediu si plata contributiei de 2% din valoarea acestora catre Fondul pentru Mediu.
Obligatia de declarare si plata ecotaxei în valoare de 0,15 lei/bucata pentru introducerea pe piata nationala de pungi si sacose fabricate din materiale obtinute din resurse neregenerabile.
Obligatiile identificate se raporteaza si se achita (daca este cazul) lunar, trimestrial sau anual, în functie de tipul obligatiei, prin intermediul  unui program pus la dispozitie de Administratia Fondului pentru Mediu, sub forma unei declaratii care se completeaza si se depune pana pe data de 25 ale lunii pentru luna anterioara (sau perioada anterioara). În cazul nedepunerii la termen, sanctiunea este intre 1.000 – 5.000 lei.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.