Calatoriile frumoase încep cu carti bune si cu multa rabdare. Orice carte deschisa înseamna cunoastere, iar lectura este ca un fel de scufundare în cele mai profunde minti. Meditatiile la limba si literatura româna nu îsi propun doar sa amelioreze utilizarea limbii, ci si sa îndrume copiii catre lectura prin curiozitate si entuziasm. Cu ajutorul metodelor moderne de predare, elevii vor fi pregatiti riguros pentru evaluarea nationala, dar si pentru bacalaureat.
Cum se desfasoara meditatiile la limba si literatura româna? Primul pas pe care îl face profesorul meditator va fi întotdeauna catre lacunele elevului. Pentru a acoperi atât partea de gramatica, cât si cea de literatura într-un timp eficient, elevii de gimnaziu vor avea sedinta de 2 ore împartita în felul urmator: o ora de lucru pe gramatica si o ora de lucru pe literatura. Gramatica este consolidata prin reactualizarea informatiilor si rezolvarea exercitiilor în conformitate cu cerintele de la evaluarea nationala. Dupa pregatirea materiei, elevii vor fi familiarizati cu testele de antrenament si cu atmosfera examenului.
În ceea ce priveste pregatirea elevilor pentru examenul de bacalaureat, se va face o calatorie prin toate curentele literare si operele reprezentative ale acestora, având în vedere pregatirea subiectului III, care, de obicei, îi pune pe elevi în dificultate. Cu ajutorul profesorului, elevii vor avea parte de predari schematice si interactive, dar si îndrumuri catre cele mai accesibile metode de învatare prin diferite tehnici. De asemenea, pentru subiectul II, profesorul va explica conceptele de teorie literara si va propune modele de rezolvare si de formulare academica pentru un rezultat optim. Testele de antrenament vor completa pregatirea elevului.
Pe lânga examenele care ne îndreapta, de obicei, catre meditatii, profesorii de limba si literatura româna încurajeaza creativitatea. Asadar, copiii pasionati de scris pot veni cu propriile creatii, lecturi, impresii pe care le pot dezbate împreuna cu profesorii nostri. Este încurajata gândirea critica si participarea activa. Cuvintele construiesc!