Ghidul Serviciilor
Dr. Tarek Nazer
inapoi la firma 300 vizite
Poza Artroscopie de genuchi
Foto
Foto

Medic specializat in artroscopie si chirurgia minim invaziva dr Tarek Nazer

Artroscopia de genunchi

este o procedura chirurgicala, care se realizeaza folosind o camera foarte mica ce se introduce in genunchi si ofera medicului o imagine clara a interiorului genunchiului. Acest lucru il ajuta sa diagnosticheze si sa trateze leziunile existente. Este nevoie de 2 sau 3 incizii de cativa mm pentru a efectua aceasta interventie. Aceasta este o metoda minim invaziva si astfel perioada de recuperare se scurteaza.

Descriere In timpul procedurii, chirurgul introduce artroscopul (o camera mica) in articulatia genunchiului prin 2-3 mici incizii. Artroscopul trimite imaginea marita de aproape 10 ori la un monitor. Pe monitor, medicul poate vedea structurile din genunchi, marite in detaliu. Rezolvarea leziunilor se face cu instrumente chirurgicale de dimensiuni mici.

Cand este indicata artroscopia de genunchi? Atunci cand exista o durere de genunchi care nu cedeaza cu tratamentele nechirurgicale: repaus, tratament medicamentos, fizioterapie, infiltratii locale. Orice genunchi dureros trebuie investigat, printr-o radiografie simpla si RMN. Ulterior in functie de afectiunile care genereaza durerea, se recomanda tratamentul chirurgical sau nu.

Indicatiile absolute ale artroscopiei de genunchi: – Leziuni de menisc – Leziuni de cartilaj – Gonartroza stadiu 1-2 – Sindrom de impingement femuro-patelar pentru shaving – Ruptura de ligament incrucisat anterior si/sau posterior – Corpi liberi intraarticulari

Ce facem inainte de operatie Inainte de operatie, pacientul trebuie investigat si tratat pentru celealte probleme medicale concomitente. Se vor efectua analize de sange, electrocardiograma, radiografie pulmonara (toate aceasta investigatii sunt necesare inainte de orice interventie ce include anestezie locala sau generala . Daca exista si alte probleme medicale, va fi nevoie de investigatii suplimentare. Artroscopia de genunchi se efectueaza in general cu anestezie tip rahi ce va permite sa ramaneti treji in timpul operatiei, fara insa a simti durere. Artroscopia de genunchi dureaza in medie 45-60 de minute si depinde de complexitatea leziuni. Inainte de operatie, informati chirurgul despre orice tratamente urmate in prezent.

Operatia Trebuie sa veniti la spital in dimineata operatiei. Nu mancati si nu beti nimic dupa ora 24, in noaptea dinaintea operatiei.

Procedura

Dupa ce se efectueaza anestezia aleasa de medicul anestezist impreuna cu pacientul, chirurgul ortoped va face 2 sau 3 mici incizii la nivelul genunchiului afectat. O solutie sterila (ser fiziologic) va fi introdusa in genunchi pentru a creste volumul, ceea ce permite o miscare mai usoara a instrumentelor si ajuta chirurgul sa vada in mare detaliu prin intermediul camerei . Se confirma diagnosticul si se vor introduce instrumentele printr-o alta mica incizie. Aceste instrumente ar putea fi foarfece, shavere, sau lasere ce ajuta medicul in rezolvarea problemei. Dupa terminarea procedurii veti fi mutat/a din sala de operatie intr-un salon unde nu veti sta mai mult de 24 ore ( pana la externare). Artroscopia este o metoda moderna de tratament in care rata succesului depinde foarte mult de medicul care efectueaza artroscopia dar si de instrumentarul si calitatea camerei folosite, de aceea noi mereu recomandam ca aceasta operatie sa fie facuta intr-un centru medical dotat pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Recuperarea Recuperarea dupa o artroscopie de genunchi este mult mai rapida decat dupa o operatie clasica, deschisa, la nivelul genunchiului. Sfaturile ce trebuie urmate cu atentie in primele zile dupa operatiei sunt : – Genunchiul va fi umflat datorita serului introdus in genunchi intraoperator – Tineti piciorul mai sus de nivelul inimii (pe o perna sau suport) in primele zile postoperator. Aplicati gheata la nivelul genunchiului dupa indicatiile doctorului ortoped pentru a ameliora durerile si a scade inflamatia.

Bandajul si pansamentul dupa operatie Veti parasi spitalul cu un pansament si o fasa elastica la nivelul genunchiului. Acesta va trebui pastrat curat si uscat. Numai medicul are voie sa schimbe pansamentul (in nici un caz nu faceti acest lucru singuri).

Mersul Cei mai multi pacienti au nevoie de carje sau cadru pentru a se deplasa imediat postoperator pentru o perioada de 5-7 zile (se va decide in functie de complexitatea cazului). In anumite cazuri noi recomandam pentru refacerea lubrefierii normale a articulatiei, o serie de 3 infiltratii, la 30 de zile postoperator. Controlul durerii post operator este foarte important (echipa noastra are o schema speciala foarte eficienta pentru controlul durerii, dovedita prin studii realizate pe sute de pacienti).

Exercitii pentru intarirea genunchiului Echipa noastra a stabilit o serie de exercitii ce trebuie efetuate dupa operatie ce vor ajuta la recuperarea rapida a miscarii si la intarirea musculaturii genunchiului cat mai rapid posibil.

Prevenirea complicatiilor Ca orice alta interventie chirurgicala si aceasta prezinta unele riscuri. Acestea insa, apar foarte rar, sunt minore si tratabile in cele mai multe cazuri.

Complicatii posibile: – Infectia – Formarea cheagurilor de sange la nivelul gambelor – Acumularea de sange in articulatia genunchiului

Semnale de alarma. Anuntati medici nostri daca apar oricare din urmatoarele simptome: – Febra – Frison – Caldura sau roseata persistenta la nivelul genunchiului – Durere persistenta sau care creste in intensitate – Umflarea importanta a genunchiului – Durere la nivelul gambei, care creste in intensitate

Rezultate Rezultatele artroscopiei sunt foarte rapide in general, depind foarte mult de pacient dar si de complexitatea operatiei avand in vedere ca prin atroscopie se pot trata mai mult de 10 afectiuni diferite ale genunchiului.

Pretul operatiei este de 1400-1500 ron pentru persoanele asigurate

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.