Ghidul Serviciilor
Dr. Tarek Nazer
inapoi la firma 300 vizite
Poza Fracturi genunchi/gamba
Foto

Fracturile articulatiei genunchiului includ : fracturile rotulei, ale condililor femurali, fracturi de eminență tibiala, tuberozitate tibiala și fracturile platoului tibial . Fracurile genunchiului pot duce la aparitia leziunilor neuro-vasculare sau a sindromului de compartiment . Infecțiile țesutului moale sau osteomielită( infectie la nivel osos) pot aparea in urma fracturilor deschise . Alte complicații includ : pseudartroză(absenta consolidarii unei fracturi in intervalul de timp normal necesar vindecarii) , uniunea întârziată, osteoartrita , necroza avasculara , embolie grăsoasa și tromboflebită.

Luxația de genunchi

Este o leziune relativ rara, dar poate fi asociata cu leziuni vasculare grave și adesea apare in context de politrauma.Uneori se poate reduce spontan, ceea ce face diagnosticul dificil. Aceasta leziune indică întreruperea completa a ligamentului încrucișat , ligamentelor colaterale și a altor țesuturi moi ale genunchiului. De obicei, pacientul se prezintă cu o diformitate a genunchiului ,edem și impotența funcțională , dar până la 50% din luxatii sunt reduse pana in momentul sosirii la spital. Pot exista fracturi asociate,de asemenea, pot apărea leziuni neuro-vasculare (puls absent prin lezarea arterei poplitee sau parestezii la nivelul membrului inferior ).

Tratament : Reducere sub sedare intravenoasa și analgezice , reducerea se realizează prin tracțiune și corectarea deformări. Se verifica status-ul neuro-vascular după reducere . O atela femuro-podala trebuie aplicata imediat dupa reducere ,iar pacientul va fi internat pentru monitorizare neuro-vasculara.

Evaluare preoperatorie – Evaluare completă a leziunilor asociate și resuscitare imediata dacă este necesar. – Evaluarea neuro-vasculara atentă în caz de orice leziune. – Aplicați un pansament steril pentru orice răni deschise. – Atela sau orteza – Analgezie potrivita pentru durere .

Investigații

– Radiogafie : Regulile Ottawa sugerează realizarea unei radiografii de genunchi dacă e prezent unul din următoarele : 1.Vârsta de peste 55 ani . 2.Sensibilitate dureroasa la nivelul capului fibulei. 3.Sensibilitate dureroasa izolata de rotula 4.Incapacitatea de flecta (indoi) genunchiul la 90 ° 5. Incapacitatea de sprijin pe membrul respectiv. – CT poate fi necesar pentru fracurile care nu sunt vizibile pe RX sau pentru fracturi foarte complexe unde ne ajuta prin vizionare 3D a fracturii – RMN poate fi necesar pentru evaluare leziunilor asociate ale țesuturilor moi, de exemplu, leziune de ligament și / sau leziuni meniscale. Fractura de rotula

Mecanism de producere :

– lovirea directă a rotulei, – flexie brusca și puternica a genunchiului sau contracție a mușchiului cvadriceps. Simptome :Pacientul se prezintă cu durere, tumefiere, crepitus și dificultate in extinderea( indreptarea) genunchiului.In cazul fracturilor transversale și cu deplasare pacientul nu poate sa ridice piciorul in aer ( fiindca miscarea nu se mai transmite deaorece rotula actioneaza ca o parghie pentru muschiul cvadriceps), hemartroza (acumulare de sange in articulatia genunchiului).

Imagistica Radiologic : poate fi dificil de interpretat deoarece rotula se suprapune femurului distal , fracturile subtile pot fi ascunse.

Tratament inițial – Fracturi verticale: analgezie, imobilizare într-un aparat gipsat femuro-gambier si mers fără sprijin. – Fracturi transversale: au tendința de a se deplasa ca urmare a tractiunii muschiului cvadriceps. Se controlează durerea cu analgezice și se imobilizeaza într-o atela gipsata femuro-podatala.Marea majoritate a acestor fracturi vor necesita interventie chirurgicala de fixare.

Luxatia de rotula

De obicei luxațiile sunt spre partea externa fata de corp, foarte rar spre partea interna. – Este mai frecvent întâlnita la femei decât la barbati.

Mecanismul de producere – de obicei prin răsucire sau lovitura directa asupra genunchiului . Se poate asocia cu alte fracturi . Luxația se poate reduce în mod spontan sau de catre personal medical abilitat. In general luxatia recidiveaza fara interventie chirurgicala de stabilizare .

Simptomatologie: Pacientul acuza durere la nivelul genunchiului, blocaj in flexie si deplasarea laterală a rotulei . Radiografiile se efectuează după reducerea nu se amâna reducerea pentru radiografie .

Tratament : Reducerea poate fi realizată sub sedare sau pe viu După reducere se asigura analgezia adecvata și radiografie de control după imobilizarea în atela gipsata a genunchiului

Luxații recidivante

70% din din pacienti vor avea o recidiva. Tratament conservator: prin reducerea luxației și imobilizarea cu atela gipsata , urmată exerciții pentru cvadriceps (kineterapie). Orteze speciale pot fi utilizate pentru durere severa și sensibilitate. Daca simptimatologia persista poate fi necesar efectuarea unei interventii chirurgicale de stabilizare a rotuluei.

Fracturile condililor femurali

Facturile la nivelul condilor femurali pot fi supracondiliane, intercondiliene sau condiliene . Acestea sunt de cele mai multe ori produse prin miscari de lateralitate a genunchiului ( varus sau valgus).

Prezentare: Pacientul se prezintă cu impotenta funcționala și imposibilitate de sprijin , are dureri in zona femurul distal, si hemartroza Structurile neuro vasculare sunt la risc și trebuie acordate atenție și o examinare corespunzătoare.

Tratament : Tratamentul Ortopedic poate fi suficient pentru fracturi fără deplasare , dar facturile deschise, deplasate și orice alte fracturi asociate cu leziuni neuro-vasculare vor avea nevoie de fixare chirurgicala.

Fracturi de creasta tibiala

Cel mai frecvent se produc prin smulgere.Apar indeosebi la copiii cu vârsta cuprinsă între 8-14 ani. Acestea pot fi cauzate de o lovitură directă a tibiei proximale cu genunchiul flectat, de exemplu, cazatura de pe bicicletă. Ele pot fi, de asemenea, cauzate de hiperextensie in varus sau valgus , de exemplu, accidente rutiere sau leziuni sportive .

Prezentare: Edem a genunchiului și durere.

Tratament Tratamentul ortopedic ( conservator) pentru fracturi fără deplasare cu imobilizare timp de 4-6 săptămâni, iar cele cu deplasare necesita tratament chirurgical si fixare interna cu material de osteosinteza (șurub). Fracturi ale tuberculului tibial

Acestea sunt deosebit de frecvente la adolescenți și la femei. Ele apar, de obicei, in cazul celor care practica sporturi ce implică sărituri, de exemplu, baschet, gimnastică și fotbal.

Prezentare: Durere peste partea anterioara a tibiei la circa 3 cm distal de suprafata articulara. În fracturi severe, pacientul nu poate extinde genunchiul.

Tratament : Tratamentul Ortopedic – imobilizarea genunchiului pentru fracturi fără deplasare ,iar cele cu deplasare necesita tratament chirurgical. Facturile platoului tibial

Ele rezulta prin impactarea condilului femural în platou tibial, de exemplu, o cădere de la o înălțime sau un pieton implicat într-un accident rutier. Acestea pot fi cauzate si de traumatisme minore ( la vârstnici și la pacienții cu osteoporoză) . Platou tibial extern este fracturat mai frecvent decât platoul intern.

Evaluare: Durere la nivelul marginilor mediale sau laterale ale tibiei proximale, edem, hemartroză și instabilitatea genunchiului . Pacientul merge fără sprijin pe membrul afectat. Radiologic – uneori modificările pot fi subtile: spațiul mic în suprafețele articulare ale tibiei proximale, compresia suprafeței articular.

Tratament : Tratamentul Ortopedic : analgezie adecvată, imobilizare cu atela gipsata femuro- podala 6-8 săptămâni și mers fără sprijin pe toată perioada imobilizării pentru facturile fără deplasare. Cele cu deplasare se tratează numai chirurgical prin reducere si fixare interna cu placa și șuruburi. Complicații posibile includ diformitati ale genunchiului, rigiditate articulara, gonartroza.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.