Structura unui acoperis bine facut
De-a lungul timpului, tehnologia acoperisurilor s-a modificat. Primele acoperisuri constau dintr-o simpla structura de lemn peste care era asezat materialul de invelitoare, fara niciun fel de hidroizolatie sau protectie impotriva condensului. In ziua de astazi metodologia de constructie a acoperisurilor si materialele utilizate s-au schimbat radical.
Astazi se folosesc materiale de ultima generatie, precum tigla metalica din otel special tratat, folie anticondens produsa dupa ultimele standarde tehnologice, bariera de vapori care scade pierderile de caldura in timpul iernii. Sa nu uitam ferestrele de mansarda care aduc atat lumina cat si ventilare sau sistemele de paratrasnet care ne protejeaza atat viata cat si tot ce se afla sub acoperisul nostru.
Componenta acoperisurilor din tigla metalica
Are rolul de a impiedica vaporii formati in interiorul locuintei sa patrunda in izolatia termica si astereala.
Este foarte important ca izolatia termica sa fie uscata, si de aceea este necesar sa fie instalata o bariera de vapori de calitate, iar imbinarile si strapungerile sa fie foarte bine etansate.
Vata minerala cu rolul de a asigura izolatia termica a acoperisului. Uzual are grosimea de 20 cm.
Astereala este formata din scanduri sau OSB si la unele acoperisuri poate lipsi.
Una din cele mai importante componente ale acoperisului, pe langa bariera de vapori.
Folia anticondens are rolul de a permite condensului format in structura acoperisului de a fi eliminat catre exterior si in acelasi timp este impermeabila dinspre exterior catre interior, asa incat condensul format pe suprafata inferioara a invelitorii nu poate patrunde in interior.
Aceasta are rolul de a asigura un spatiu prin care aerul sa circule de la streasina spre coama, antrenand cu el umiditatea eliminata prin folia anticondens.
Caroiaj de sipca pentru sustinerea invelitorii de tigla metalica.
Tigla metalica in panouri mici, fie cu piatra naturala (Gerard), fie fara (Novatik).
Capriorii au un rol foarte important in structura de rezistenta a acoperisului.