Metoda Niromathe este o tehnica osteopatica, bazata pe principiile osteopatiei si structurata ca atare. Osteopatia se adreseaza exclusiv :
• Congestiilor osteo-articulare de origine mecanica si consecintelor lor : dureri, impotenta functionala , fie ele acute sau cronice.
• Congestiilor viscerale de origine mecanica si consecintelor lor : dureri, tulburari functionale, fie ele acute sau cronice.
Iata ce spune in cartea sa dr. Raymond Branly :
,,De ce o congestie viscerala sau osteoarticulara care dureaza de 20 de ani poate sa fie vindecata cu un tratament osteopatic ? Foarte simplu : pentru ca leziunea osteopatica responsabila de aceasta congestie este un fenomen VIU (chiar daca este intretinut de 20 de ani !).
Leziunea osteopatica (L.O.) este un SPASM : SPASM MUSCULAR + TENDINOS + LIGAMENTAR + FASCIAL .
El poate sa dureze:
8 zile – cazuri acute : lumbago, torticollis
2 luni – cazuri subacute
10 ani – cazuri cronice (etichetate ca artroze atunci cand privesc articulatiile).
Acest spasm poate sa dispara spontan ; multumim lui Dumnezeu, altfel toata lumea ar fi artrozata la toate nivelurile.
Acest spasm poate sa dispara foarte usor, multumita tratamentului osteopatic. “
Sau, din pacate, se poate pereniza (e cazul problemelor cronice), uneori destabilizand alte echilibre articulare si dand simptome neplacute, chiar si la distanta de locul blocajului initial.
Dar cum apare o leziune osteopatica ? Am aflat deja ca ea este un spasm ; dr. Branly explica :,, Corpul care nu este pregatit pentru miscare, reactioneaza spasmodic . Este ceea ce numim in mod obisnuit miscarea gresita (le faux mouvement). Exemplele situatiilor in care poate aparea sunt numeroase : cineva apreciaza gresit o greutate pe care trebuie s-o ridice, ori crede ca ridica 50 de kg si are de ridicat, de fapt, 5 kg, ori invers. Altcineva reactioneaza brusc atunci cand ii suna telefonul, sau este strigat sau aude/vede ceva care-l ia prin surpindere si se misca brusc, fara niciun control asupra propriei miscari, pe care o poate face ridicandu-se dintr-o pozitie total inadecvata. Uneori spasmul apare in cursul unei perioade de mare oboseala fizica sau intelectuala, cand subiectul nu are un control bun asupra propriilor miscari ; alteori apare in cursul unui efort violent, sau, dimpotriva , la eforturi minime : cand tuseste sau stranuta. In cazuri mai rare se poate produce doar pentru ca subiectul a mers cu geamul masinii deschis (cazuri de torticolis) , sau se poate produce noaptea, in timpul somnului, iar la trezire subiectul se trezeste blocat.
Acest spasm poate ramane localizat la nivelul afectarii initiale, sau se poate intinde la nivelul altor articulatii (globalitate ), deoarece corpul uman este constituit din echilibre perfecte, iar destabilizarea echilibrului la un anumit nivel, poate perturba , in timp, alte echilibre, la distanta.