Terapia cognitiv-comportamentala este un tip de psihoterapie care este deosebit de eficienta pentru anxietate, depresie si multe alte dificultati conexe. Se bazeaza pe notiunea ca ceea ce gândim, ceea ce facem si modul în care ne simtim, au impact unul asupra celuilalt. Mai mult, facând modificari în oricare dintre aceste trei componente, putem crea îmbunatatiri în celelalte.
Terapia cognitiv-comportamentala este utilizata pentru o varietate de dificultati emotionale si comportamentale, cum ar fi:
- Tulburarea obsesiv-compulsiva
- Tulburarea de stres post-traumatic
- Depresie
- Tulburari de alimentatie
- Probleme de relationare
- Managementul furiei
- Anxietate si atacuri de panica
- Anxietate sociala
- Stima de sine scazuta
- Terapia cognitiv comportamentala are doua componente – partea cognitiva, ce ajuta un copil sa schimbe modul în care vede o situatie si partea comportamentala, ce ajuta un copil sa învete cum sa reactioneze diferit la aceasta. Scopul este de a învata copiii sa gestioneze situatiile dificile. În timpul sesiunilor de terapie, copilul lucreaza cu un terapeut special instruit pentru a afla cum gândurile, sentimentele si comportamentele sale se influenteaza reciproc. Pentru a schimba sentimentele nedorite sau comportamentele problematice, terapeutul va învata copilul cum sa raspunda diferitelor situatii la care este expus. Terapia cognitiv comportamentala este o terapie de scurta durata si de obicei se programeaza o sedinta pe saptamâna timp de aproximativ 12 pâna la 20 de saptamâni, desi terapia pentru copiii cu simptome mai persistente poate dura mai mult. Durata sedintelor variaza între 30 si 50 de minute, în functie de nevoile copilului.