„Integrarea senzoriala” este un termen folosit pentru a descrie procesele din creier care ne permit sa integram, sa organizam si sa raspundem la informatiile pe care le primim de la simturile noastre (de exemplu, vederea, auzul, mirosul, gustul, atingerea). Integrarea si procesarea senzoriala sunt fundamentale pentru dezvoltarea umana, functionarea normala, implicarea sociala si relatiile interpersonale. O tulburare de procesare senzoriala este atunci când informatiile senzoriale pe care copilul le percepe au ca rezultat raspunsuri anormale. Majoritatea copiilor au uneori probleme senzoriale. Dar când aceste reactii se întâmpla frecvent sau pentru perioade lungi de timp, ele pot interfera cu interactiunea sociala, învatarea, comportamentul sau dezvoltarea.
Cui se adreseaza si ce include
Aceasta camera luminoasa si sigura situata în centrul nostru este un spatiu dinamic, colorat, conceput pentru a aprinde angajamentul si explorarea. Copiii cu probleme de procesare senzoriala si întârzieri motorii pot beneficia de exercitii de specialitate cu echipamente interactive, cum ar fi leagane, mingi, un tampon de impact, bârne de echilibru si multe altele. Copiii cu dificultati de procesare senzoriala ar putea fi:
Hipersensibili
Ceea ce înseamna ca preiau prea multe informatii senzoriale.
Hiposensibili
Ceea ce înseamna ca preiau prea putine informatii senzoriale.
Terapia senzoriala abordeaza nevoile specifice ale persoanelor ce întâmpina dificultati în procesarea informatiilor senzoriale, precum sunetul, vazul, mirosul, gustul, atingerea, miscarea si pozitia corpului. Aceasta terapie ajuta pacientii sa:
- Identifice si înteleaga modul în care raspund la stimuli senzoriali.
- Învete tehnici si strategii pentru a face fata mai eficient senzatiilor care îi afecteaza.
- Dezvolte abilitati de reglare a comportamentului si de autocontrol în fata stimulilor senzoriali.
- Îmbunatateasca calitatea vietii, reducând stresul si anxietatea asociate cu reactiile senzoriale puternice.
- Îsi dezvolte abilitati sociale si relationale în interactiunile cu ceilalti, având în vedere sensibilitatea la stimuli senzoriali.