Conform legislatiei in vigoare (legea 333/2003, legea 295/2004 si legea 17/1996), avizarea psihologica necesara obtinerii sau prelungirii permisului port-arma este necesara atat pentru persoanele fizice cat si pentru persoanele juridice cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si persoanele care poseda drept de procurare, detinere sau, dupa caz, port si folosire a armelor .
Astfel, serviciile psihologice in domeniul securitatii nationale, apararii si ordinii publice includ:
Testare psihologica pentru obtinere aviz psihologic permis port-arma pentru agentii de paza si ordine
Examen psihologic pentru obtinere aviz psihologic port-arma pentru tir sportiv (amatori si profesionisti), profesori de tir
Evaluare psihologica pentru obtinere aviz psihologic permis port-arma pentru vanatori amatori si profesionisti (detinatorii de arme de vanatoare)
Test psihologic obtinere aviz psihologic permis port-arma pentru politistii comunitari
Testare psihologica obtinere aviz port arma pentru persoanele fizice detinatoare de arme pentru autoaparare
Evaluare psihologica pentru aviz permis port arma pentru angajati si administrator ai firmelor care comercializeaza, transporta arme si munitii si a celor care executa servicii de montaj si intretinere a sistemelor de paza si alarmare.
Evaluarile psihologice din domeniul psihologiei securitatii nationale se desfasoara conform unei metodologii specifice, in functie de scopul evaluarii si se finalizeaza cu eliberarea avizului psihologic permis portarma.
In vederea obtinerii sau prelungirii valabilitatii permisului port arma, pe avizul psihologic se va mentiona ca solicitantul este "apt sa detina, sa poarte si sa foloseasca arme si munitii". Avizul psihologic va fi depus in termen de cel mult 12 luni de la efectuarea testarii de catre psihologul autorizat, conform legii pentru efectuarea de astfel de testari psihologice, atestat in specialitatea Psihologie Aplicata in Domeniul Securitatii Nationale.
Reexaminarea se poate efectua o singura data, la un interval de timp de minim 15 zile si maxim 30 zile de la data primei evaluari psihologice.
Permisul de arma este un document emis, conform legislatiei in vigoare, de catre autoritatea competenta, prin care o persoana fizica dovedeste dreptul de a detine si, dupa caz, de a purta si folosi arme letale ale caror tip, marca, serie si calibru sunt inscrise in acest document, precum si munitia aferenta.
De asemena, potrivit reglementarilor in vigoare (legea 295/2004 cu modificarile ulterioare art.14 al.a lit.g), persoanele care solicita autorizare de procurare a armelor letale trebuie sa urmeze un curs de instruire teoretica si practica, organizata de o persoana juridica autorizata in acest sens, in conditiile legii