Terapia prin muzica vine in ajutorul copiilor si adultilor pentru a facilita dezvoltarea de noi aptitudini vocationale, a ameliora probleme comportamentale si a ii ajuta sa depaseasca obstacole aparute in viata lor.
Terapeutii se vor folosi de diferite experiente muzicale, precum improvizatia muzicala, abordarea studiului unui instrument, compozitie, auditii muzicale coroborate cu discutiile despre experientele clientului, utilizand comuniunea creata intre acesta, muzica si terapeut.
Terapeutul va folosi calitatile unice ale muzicii de a accesa si declansa emotii si amintiri, de a structura comportamentul si de a oferi experiente sociale, in scopuri clinice. Metodele terapeutice muzicale pot fi atat active cat si receptive. Metodele active vor implica activ clientul, care va face ceva folosind muzica, in timp ce metodele receptive presupun ca el sa primesca muzica, in general printr-o forma de auditie. Ambele metode vor include, in special in cazul adultilor, discutii verbale intre terapeut si client cu scopul de a constientiza si gestiona emotii si experiente.
Procesul terapeutic include mai multe faze:
Evaluare specializata
Elaborarea unei scheme de terapie personalizata
Planificarea orelor de terapie in concordanta cu programul si nevoile clientului
Documentarea procesului terapeutic
Evaluarea la incheierea perioadei de tratament
** pe intreg parcursul orelor de terapie clientul va beneficia din partea terapeutului de confidentialitate totala.