Durata: 6 luni, 720 ore -240 de ore pregătire teoretică -480 de ore pregătire practică Programul cursului - pregătire teoretică: luni - joi, 9.00 - 13.00 -pregătire practică: în restaurante Obiectivul cursului Formarea competenţelor de prelucrare corectă a materiilor prime, de pregătire a sortimentelor de preparate culinare, realizare a diferitelor decoruri şi aplicare a normelor de igienă şi siguranţa alimentaţiei (HACCP). Pregătire teoretică şi practică Teorie: -Tehnologie culinară -Organizarea activităţii în unităţi de alimentaţie şi turism -Utilizarea calculatorului şi prelucrarea informaţiei -Comunicare în limbă străină -Psihosociologie -Evidenţă operativă -Igiena şi securitatea muncii Modulele de pregătire teoretică se finalizează cu verificăriscrise sau orale. Practică: Programa de pregătire practică este distribuită în 2 module: 1. Aplicaţii practice în bucătăria şi laboratorul bucătărie al şcolii (16 posturi individuale de lucru pentru cursanţi, o staţie de lucru pentru instructor). Tematica de pregătire este repartizată pe 4 săptămâni şi cuprinde: -Semipreparate culinare (fonduri, sosuri, esenţe, aspicuri, aluaturi) şi aplicaţii ale acestora în preparate -Gustări şi antreuri, preparate tip catering, preparate tip fast - food -Supe, creme, ciorbe, consommé - uri, mâncăruri -Garnituri, salate, dulciuri de bucătărie Materiile prime şi auxiliare sunt asigurate de şcoală pentru fiecare cursant. Modulul se finalizează cu caiet de lucru în bucătărie. 2. Practica în producţie se face în restaurante cu care THR a încheiat convenţii de practică. Modulul se finalizează cu caiet de practică în bucătărie, care cuprinde un referat cu amenajarea tehnologică a bucătăriei şi fişele tehnologice ale preparatelor executate. Competenţe profesionale dobândite -Comunicarea la locul de muncă -Desfăşurarea muncii în echipă -Aprovizionarea cu materii prime şi auxiliare a locului de muncă -Asigurarea condiţiilor igienico - sanitare -Organizarea cadrului general de deschidere şi închidere a activităţii secţiei -Prevenirea poluării mediului -Întocmirea documentelor specifice -Pregătirea antreurilor calde şi reci; pregătirea fripturilor -Pregătirea gustărilor calde şi reci; pregătirea mâncărurilor din carne -Pregătirea mâncărurilor din legume, orez, ouă, paste făinoase -Pregătirea preparatelor lichide; prepararea dulciurilor (deserturilor) -Prepararea fondurilor, glase - urilor; prepararea mâncărurilor din peşte şi fructe de mare -Realizarea acţiunilor de supervizare şi control -Realizarea aluaturilor de bază -Realizarea salatelor; realizarea sosurilor Perspectiva profesionala Curs de specializare: Bucătar specialist / vegetarian / dietetician (condiţii de admitere: studii 10 clase şi calificare bucătar Bucătar şef (condiţii de admitere: studii 10 clase şi calificare bucătar) Curs de perfecţionare: Director de restaurant / berărie / bar de noapte / bar de zi / disco bar / discotecă / bufet / cofetărie - patiserie (condiţii de admitere: liceu cu bacalaureat), în urma căruia se poate obţine Brevetul de Turism, în condiţiile prevăzute de reglementările legale în vigoare. Tipul de certificat obţinut: Certificat de calificare tip Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, cu recunoaştere naţională. Acest curs de pregătire este autorizat şi avizat de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor.