Durata: 6 luni, 720 ore -240 de ore pregătire teoretică -480 de ore pregătire practică Programul cursului -pregătire teoretică: luni - joi, 9.00 - 13.00 sau 16.30 - 20.20 -pregătire practică: în restaurante Obiectivul cursului Cursul îşi propune formarea competenţelor de servire corectă a preparatelor, prestare de servicii adaptate tipurilor de consumatori şi de evenimente din unităţile de alimentaţie, identificarea reglementărilor legale privind protecţia consumatorului şi evidenţa primară. Pregătire teoretică şi practică Teorie: -Tehnologia activităţii în restaurant şi bar -Informatică -Limbă străină -Psihologia consumatorilor şi dezvoltarea în carieră -Marketing şi cunoştinţe economice -Legislaţie Modulele de pregătire teoretică se finalizează cu verificări scrise sau orale. Practică: Programa de pregătire practică este distribuită în 2 module: 1. Aplicaţii practice în salonul restaurant al şcolii (activităţi specifice din salonul de restaurant). Materiile prime şi auxiliare sunt asigurate de şcoală pentru fiecare cursant. Modulul se finalizează cu caiet de lucru în restaurant. 2. Practica în producţie se face în restaurante cu care THR a încheiat convenţii de practică. Modulul se finalizează cu caiet de practică în restaurant, care cuprinde un referat cu amenajarea tehnologică a restaurantului. Competenţe profesionale dobândite -Comunicare şi numeraţie -Utilizarea calculatorului -Comunicare în limba străină -Asigurarea calităţii -Dezvoltare personală -Igiena şi securitatea muncii -Lucrul în echipă -Organizarea activităţii unităţilor de alimentaţie şi turism -Promovarea produselor şi serviciilor -Psihologia consumatorului -Evidenţa operativă -Servirea preparatelor -Servirea băuturilor -Alcătuirea meniurilor -Comportament profesional Perspectiva profesională Curs de specializare: Şef sală restaurant (condiţii de admitere: studii 10 clase şi calificare ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie). Barman preparator (condiţii de admitere: studii 10 clase şi calificare ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie). Somelier (condiţii de admitere: studii 10 clase şi calificare ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie). Curs de perfecţionare: Director de restaurant / berărie / bar de noapte / bar de zi / disco bar / discotecă / bufet / cofetărie - patiserie (condiţii de admitere: liceu cu bacalaureat), în urma căruia se poate obţine Brevetul de Turism, în condiţiile prevăzute de reglementările legale în vigoare. Tipul de certificat obţinut: Certificat de calificare tip Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, cu recunoaştere naţională. Acest curs de pregătire este autorizat şi avizat de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor.