Ventilatia poate fi naturala sau mecanica. In primul caz se folosesc deschideri in elementele de constructie (usi, ferestre, grile special prevazute pentru ventilare), fara posibilitatea controlulului. Ventilarea mecanica presupune utilizarea ventilatoarelor (fie numai pentru introducerea aerului, fie numai pentru evacuarea aerului, fie atit pentru introducere, cit si pentru evacuare), numarul de schimburi orare fiind strict controlat.
In cazul in care se utilizeaza sisteme cu ajutorul carora se poate controla temperatura interioara a aerului vorbim de instalatii de climatizare. Acestea pot fi sau nu combinate cu sisteme de ventilare, respectiv pot functiona doar cu recircularea aerului interior, sau pot asigura un anumit raport intre aerul recirculat si aerul proaspat din exterior sau pot functiona cu aer proaspat integral.
In cazul in care, in afara de temperatura, trebuie controlati si alti parametrii ai aerului interior se folosesc instalatii de conditionare, care au in componenta echipamente complexe de tratare a aerului.
Solutiile sunt variate si se adapteaza fiecarei situatii in parte, tinind cont de specificul lucrarii, cerintele beneficiarului si, nu in ultimul rind, de disponibilitatea de investire intr-un sistem de asigurare a confortului.