Topografia este o ramură a geodeziei care se ocupă cu tehnica măsurătorilor unei porţiuni a scoarţei Pământului, cu determinarea poziţiei elementelor scoarţei terestre pe suprafeţe mici (considerate plane), precum şi cu tehnica reprezentării grafice sau numerice a suprafeţelor măsurate, în scopul întocmirii de hărţi şi planuri; descrierea amănunţită a unui loc sub raportul aşezării, configuraţiei etc.; modul în care sunt dispuse în spaţiu elementele unui ansamblu.
Planimetrie
Parte a topografiei care studiază metodele și instrumentele necesare reprezentării pe o hartă sau pe un plan a proiecției orizontale a obiectelor de pe suprafața pământului.
Altimetria
Altimetria este acea parte a topografiei care se ocupă cu studiul metodelor şi instrumentelor de nivelment folosite la determinarea diferenţelor de nivel, a altitudinilor sau cotelor punctelor terenului şi cu reprezentarea reliefului pe planuri şi hărţi.
Tahimetria
Tahimetria este acea parte a topografiei care se ocupă cu efectuarea ridicărilor tahimetrice. Ele reprezintă ridicări topografice complete, adică planietrice si nivelitice (altimetrice) în acelaşi timp. Ridicările tahimetrice se folosesc în cazul suprafeţelor de teren cu relief variat şi framântat, asigurând un randament ridicat măsurătorilor.
Fotogrammetria
Fotogrammetria este ştiinţa şi tehnologia de obţinere a informaţiilor precise despre obiectele fizice şi mediul care le înconjoară, prin procedee de înregistrare, măsurare şi interpretare a unor fotografii speciale, denumite fotograme. Particularizând, fotogrammetria cuprinde procedeele care permit realizarea planurilor şi hărţilor topografice prin mijloace mecanizate, fotografiind suprafeţele de teren de pe pământ sau din spaţiu, valorificând totodată, în laboratoare adecvate, conţinutul fotogramelor.