Initial, finisarea in camp electrostatic s-a folosit pentru repere metalice: carcasele aparatelor cu uz casnic, caroserii de automobile, usi metalice. Datorita avantajelor pe care le prezinta, am reusit adaptarea si in domeniul finisarii lemnului. In momentul de fata, finisarea in camp electrostatic este mult folosita pentru acoperirea obiectelor la care pulverizarea obisnuita genereaza pierderi foarte mari.
Lemnul este slab conductor de electricitate. De aceea, pentru putea vopsi in camp electrostatic, umiditatea lemnului trebuie sa fie de 10-12%, iar umiditatea aerului din incinta de vopsire sa fie de 60-70%. Pentru a ii imbunatati conductivitatea, MDF-ul trebuie sa fie tratat inainte de vopsire cu solutii speciale.
Vopseaua de finisare in camp electrostatic pentru MDF este diferita de cea obisnuita, avand punctul de polimerizare redus – 120°C-140°C – fata de 170°C-200°C la vopseaua normala. Volosind o astfel de vopsea pentru reperele confectionate din MDF se obtine o aplicare uniforma pe toata suprafata acestora.
La fel ca in procesul de vopsire in camp electrostatic a reperelor din metal dupa vopsirea pieselor confectionate din MDF, acestea sunt lasate sa se raceasca apoi ambalate corespunzator.