Ce este apostila?
APOSTILA este un certificat eliberat de autoritatile competente ale unui stat semnatar al Conventiei de la Haga, pentru actele oficiale intocmite in tara respectiva, care urmeaza sa fie prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar al Conventiei.
Lista statelor semnatare ale Conventiei de la Haga cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961.
SCOPUL eliberarii apostilei este autentificarea originii unui act oficial, pentru prevenirea utilizării unor acte false in vederea producerii de efecte juridice.
Conditii pentru traduceri apostile si apostilare
O traducere legalizata va putea fi apostilata doar dacă originalul actului tradus este, de asemenea, apostilat.
Pentru ca actele de studii sa poată fi apostilate pe original la Prefectura, sau vizate pe original prin Ministerul Afacerilor Externe (în funcţie de tara in care sunt folosite), acestea in prealabil trebuie vizate la Inspectoratul Scolar Judetean (valabil pentru actele de studii preuniversitare) sau la Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor - CNRED - (în cazul actelor de studii universitare şi postuniversitare).
Incepând cu 26 noiembrie 2010, a intrat in vigoare Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor. Importante sunt art. V şi VI de mai jos:
Art. V
Articolul 2 din Ordonanta Guvernului nr. 66/1999 pentru aderarea Romaniei la Conventia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 408 din 26 august 1999, aprobata prin Legea nr. 52/2000, cu modificarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2 Autoritatile romane competente sa aplice apostila prevazuta la art. 3 alin. (1) din Conventie sunt: tribunalele pentru actele oficiale prevazute la art. 1 lit. a) si d), camerele notarilor publici pentru actele oficiale prevazute la art. 1 lit. c) si prefecturile pentru actele oficiale prevazute la art. 1 lit. b)."
Art. VI
Alineatul 1 al articolului 57 din Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 92 din 16 mai 1995, cu modificarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 57 In cazul in care, pentru valabilitatea in strainatate a actului notarial, este necesara supralegalizarea semnaturii si a sigiliului notarului public sau apostilarea actelor notariale, aceste proceduri se indeplinesc de catre Camera Notarilor Publici, la sediul principal sau la sediile judetene ale acesteia, in a carei circumscriptie isi desfasoara activitatea notarul public care a instrumentat actul, in conditiile stabilite prin regulament. Notarul public va pune in vedere partii obligatia indeplinirii acestei cerinte."