L
itoralul Marii Negre este cea mai importanta zona turistica a Romaniei, avand in vedere numarul de turisti romani si straini care il viziteaza anual.Minunata Riviera romaneasca beneficiaza de farmecul deosebit al Marii Negre. Platforma litorala coboara lin de la plaja, pe o fasie de 100 - 200 m., spre larg adancimea apei fiind redusa, eliminandu-se astfel orice factor de risc.
Marile intinderi de plaja (peste 100 de km.), sunt pavate cu nisip auriu de o finete deosebita, acestea fiind orientate, in totalitatea lor, spre rasarit, parca in intimpinarea acelor romantici care se insira pe plaja sa admire intaile raze ale soarelui si ultima lui sclipire, intre fiecare rasarit si apus vara aducand dupa sine o viata frematatoare.
Intre Mama si Mangalia, se intinde parca, un singur oras (16 statiuni), o complexa statiune care adauga splendorii sale contemporane si vestigiile vremurilor trecute. Turistii dornici de a simti pe viu diferenta intre vechi si nou, pot vizita si vestigiile celor trei colonii fondate de greci aici in secolele 7-6 inainte de Hristos: Histria in nord, Tomis in centru (in zilele noastre Constanta, cel mai important port la Marea Neagra al Romaniei si care gazduieste un impozant muzeu arheologic), Callatis (in prezent orasul Mangalia), cat si monumentul de la Adamclisi (aflat la circa 100 km vest de litoral).
De-a lungul coastei, un spatiu de o calitate exceptionala etaleaza o salba de statiuni care raspund tuturor varstelor si gusturilor