iecare stat membru participă la pregătirea lucrărilor Consiliului şi la procesul de luare a deciziilor
Consiliul este alcătuit din miniştrii statelor membre. Acesta se reuneşte în zece formaţiuni diferite, în funcţie de subiectele dezbătute. De exemplu, formaţiunea Afaceri Externe cuprinde miniştrii afacerilor externe, formaţiunea Justiţie şi Afaceri Interne pe cei ai justiţiei şi afacerilor interne etc.
Toate lucrările Consiliului sunt pregătite sau coordonate de Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (Coreper), alcătuit din reprezentanţii permanenţi ai statelor membre care lucrează la Bruxelles şi asistenţii acestora. Activitatea acestui comitet este la rândul ei pregătită de peste 150 de comitete şi grupuri de lucru alcătuite din delegaţi din statele membre.
Printre acestea, anumite comitete au rolul specific de a asigura coordonarea şi de a oferi expertiză într-un anumit domeniu, cum ar fi, de exemplu, Comitetul economic şi financiar, Comitetul politic şi de securitate (responsabil de monitorizarea situaţiei internaţionale în domeniul politicii externe şi al securităţii comune şi de asigurarea, sub autoritatea Consiliului, a supravegherii politice şi conducerii strategice în cadrul operaţiilor de gestionare a crizelor) şi Comitetul de coordonare, însărcinat cu pregătirea lucrărilor în domeniul cooperării poliţieneşti şi judiciare în materie penală.
Consiliul Afaceri Generale
Afaceri Externe Afaceri Economice şi Financiare
Justiţie şi Afaceri Interne (JAI)
Ocuparea Forţei de Muncă,
Politică Socială,
Sănătate şi Consumatori
Competitivitate (piață internă, industrie, cercetare şi spațiu)
Transporturi,
Telecomunicaţii şi Energie
Agricultură şi PescuitMediu
Educație, Tineret,
Cultură şi Sport