Ghidul Serviciilor
United Way - Organizatie Nonprofit De Caritate, Bucuresti
inapoi la firma 1384 vizite
Poza Educatie
Foto

Toti copiii au dreptul la educatie, indiferent de mediul în care s-au nascut. Cu toate acestea, în România, numai o treime dintre copiii defavorizati termina scoala generala. Când parintii lor se lupta pentru traiul zilnic, educatia copiilor nu mai este o prioritate. Iar fara oportunitati reale si acces continuu la educatie, multi dintre acesti copii risca sa ajunga la rândul lor adulti în dificultate, care nu-si vor putea sustine familia.

United Way crede în abordarea integrata a educatiei. Educatia înseamna mai mult decât o clasa, mai mult decât un profesor. Pentru ca un copil sau un tânar sa aiba acces la educatie de calitate este nevoie de implicarea tuturor membrilor comunitatii pentru a crea un mediu propice învatarii, unde visurile sunt încurajate si oportunitatile oferite celor care au nevoie de ajutor.

Principalele noastre programe în educatie sunt Învata sa reusesti si Educatia – Centrul Schimbarii în Comunitate.

În 2019, United Way România a sprijinit 8.763 copii din medii defavorizate sa nu îsi întrerupa educatia.

 

 

ÎNVATA SA REUSESTI

Programul „Învata sa reusesti” previne abandonul scolar în comunitatile sarace urbane si rurale, unde nu educatia copiilor este prioritatea, ci lupta zilnica a parintilor pentru a gasi resurse necesare supravietuirii.

„Învata sa reusesti“ are o abordare integrata, în cadrul careia actiunile sunt concentrate asupra nevoilor copilului. Parinti, profesori, voluntari si asociatii nonguvernamentale locale lucreaza împreuna pentru rezolvarea problemei abandonului scolar, care nu este una a copilului, ci a întregii comunitati.

Astfel, sansele copiilor de a rupe barierele saraciei si de a avea un impact pozitiv în comunitate cresc semnificativ. Pâna în acest moment, peste 6.800 de copii au fost înscrisi în program.

Abandonul scolar si lipsa oricarei forme de învatamânt reprezinta o problema grava în România si, fara o interventie integrata, va continua sa se accentueze în multe comunitati.

Programul „Învata sa reusesti” îsi doreste sa îmbunatateasca vietile copiilor prin acces la educatie, iar principalele sale obiective sunt:

– Cresterea prezentei scolare a copiilor din medii vulnerabile;

– Îmbunatatirea situatiei scolare a copiilor aflati în program prin activitati de tutorat si mentorat;

– Îmbunatatirea abilitatilor de predare si empatizare a profesorilor care lucreaza cu copii din medii dezavantajate;

– Cresterea numarului de adolescenti care îsi continua educatia si se pregatesc pentru intrarea pe piata muncii;

– Dezvoltarea gradului de constientizare a importantei educatiei la nivelul parintilor.

 

Activitatile principale

1. Program after-school

Copiii primesc asistenta personalizata si suport educational în centrele de zi partenere si în programe sociale de after-school. De asemenea, beneficiaza de ajutor în efectuarea temelor si în recuperarea decalajelor educationale, îmbunatatindu-si astfel rezultatele scolare.

 

2. Ajutor material pentru copii

Saracia este principala cauza a absenteismului scolar. De aceea, este imperativ sa ne asiguram ca scoala este gratuita pentru copiii din medii defavorizate.

În cadrul proiectului, copiii beneficiaza zilnic de o masa calda sau o gustare sanatoasa, precum si de ajutor financiar prin asigurarea de rechizite, îmbracaminte, încaltaminte, produse de igiena si medicamente;

Pentru perioada vacantelor de vara, când, în general, copiii din medii defavorizate nu mai iau contact cu nicio forma de educatie, riscând sa piarda din cunostintele acumulate în timpul anului scolar, prin intermediul programului acestia continua sa participe la activitatile din centre sau primesc kit-uri educationale care includ carti, materiale creative si jocuri educationale.

 

3. Academia Profesorilor

Cursurile ajuta profesorii sa îsi îmbunatateasca metodele de lucru cu copiii din medii defavorizate;

Activitatile Academiei au la baza o curricula dezvoltata de catre specialistii din programele United Way. Temele sunt: comunicare si relationare în mediul scolar, abordarea pozitiva a comportamentelor dificile, relatia tripartita parinte-copil-scoala, managementul clasei de elevi în scolile incluzive, rolul scolii în comunitate, relatia cu institutii si alti actori reprezentativi în comunitate si tehnici si metode de stimulare a învatarii active.

 

 

 

 

4. Activitati cu tutori si mentori voluntari

Voluntarii ofera sprijin copiilor la citit, scris, matematica si la efectuarea temelor, atât în timpul anului scolar, cât si în vacanta de vara.

Programul de mentorat este dedicat adolescentilor din proiect si îsi doreste sa faca din voluntarii United Way modele de viata pentru beneficiari.

 

5. Academia Parintilor

Lunar, parintii participa la întâlnirile din cadrul Academiei Parintilor, unde îsi îmbunatatesc abilitatile de parenting. Aceste întâlniri sunt facilitate de psihologi sau asistenti sociali si au scopul de a dezvolta relatia dintre copii, parinti si scoala.

 

EDUCATIA – CENTRUL SCHIMBARII ÎN COMUNITATE

Prin acest program cu o durata de 5 ani au fost înfiintate 12 centre de zi, care functioneaza ca hub-uri comunitare. Având la baza bunele practici ale proiectului „Învata sa reusesti” si beneficiind de o finantare oferita de Fundatia Velux si Fundatia Globalworth, programul „Educatia – centrul schimbarii în comunitate” dezvolta un model integrat de interventie, menit sa genereze o schimbare de durata în comunitate. Scopul proiectului este sa reduca rata de abandon scolar prin îmbunatatirea relatiei din cercul comunitate-scoala-familie, concentrându-se asupra copilului.

Programul se bazeaza pe convingerea ca potentialul copiilor în schimbarea unei comunitati este enorm „Educatia – centrul schimbarii în comunitate” este dezvoltat cu precadere în comunitatile rurale (din judetele Calarasi, Cluj, Giurgiu, Ilfov, Prahova si Timis). Pentru dezvoltarea personala a copiilor, programul se distinge prin numeroase activitati de educatie non-formala: cluburi de citit si de pictura, ateliere de utilizare a unui PC, prezentari despre reguli de baza pentru o igiena corespunzatoare, workshop-uri pe diferite teme, activitati sportive, vizite la muzee si alte activitati care le îmbunatatesc abilitatile de comunicare.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.