Endodontia este specialitatea dentara preocupata de studiul si tratamentul pulpei dentare, fiind una dintre cele mai frecvente proceduri atunci când dintele este profund afectat de caria dentara.
Fie ca problema este cauzata de o fisura a dintelui, o carie profunda, fie datorita unui traumatism dentar, tratamentul de canal radicular salveaza multi dinti care altfel ar fi fost pierduti.
În cadrul clinicii Upgrade Dental, cu ajutorul microscopului care mareste pâna la 22 de ori, medicii nostri realizeaza tratamente endodontice cu cea mai mare acuratete.
Ce reprezinta endodontia?Endodontia implica fie conservarea unei parti, fie a întregii pulpe dentare sanatoase, fie îndepartarea întregii pulpe în cazul în care este afectata ireversibil. Endodontia nu implica doar tratamentul dintilor cu tesut pulpar infectat, ci si conservarea dintilor care nu au reusit sa raspunda la tratamentul endodontic non-chirurgical sau a dintilor care au dezvoltat leziuni noi, de exemplu, atunci când este necesara re-tratarea canalului radicular sau în chirurgia periradiculara.
Tratamentul endodontic este una dintre cele mai frecvente proceduri. Daca pulpa dentara (care contine tesut limfatic, tesut fibros, nervi, arteriole si venule) este afectata, este necesar un tratament endodontic pentru a salva dintele.
Înainte de tratamentul canalului radicular se realizeaza examinari clinice si radiografice pentru a diagnostica si planifica tratamentul. În timpul tratamentului se administreaza anestezie locala pentru ca procedura sa fie complet nedureroasa. Dintele care urmeaza a fi tratat este izolat folosind diga dentara (un baraj de cauciuc care previne patrunderea salivei în dinte în timpul tratamentului si protejeaza caile respiratorii particulele fine rezultate si substantele chimice utilizate). Procedura de tratament al canalului radicular se efectueaza, în cadrul clinicii noastre, cu ajutorul microscopului care mareste pâna la 22 de ori, ajutând medicul sa obtina acuratete mare în rezultatul final.
Tratamentul canalului radicular implica, în cele mai multe cazuri, îndepartarea pulpei dentare deteriorate si infectate, curatarea si dezinfectarea întregului canal, umplerea si etansarea sistemului canalului radicular si plasarea unei restaurari directe precum umplerea compozitului sau restaurare indirecta precum utilizarea unei coroane dentare.