Ortodontia este ramura stomatologiei care se ocupa cu diagnosticul, prevenirea si corectarea muscaturii sau a neregulilor dentare, utilizând exclusiv aparatele dentare. Dantura care prezinta înghesuiri si ocluzii incorecte poate îngreuna procesul de masticatie ducând la dureri de cap, dureri de umar sau spate si chiar tulburari ale articulatiei temporo-mandibulare sau a aparatului digestiv.
Îndreptarea dintilor cu aparat dentar nu are numai beneficii estetice. Dintii strâmbi pot fi mai greu de curatat, lucru care poate duce la carii dentare sau la boli parodontale.
Tratamentul ortodontic se poate realiza cu aparat dentar fix sau mobil. În functie de situatia actuala a danturii, medicul ortodont va propune solutia cea mai potrivita.
Ce reprezinta ortodontia?Ortodontia trateaza malocluzia, afectiunea în care dintii nu sunt pozitionati corect când gura este închisa, rezultatul fiind o muscatura necorespunzatoare. Tratamentul pentru pacient este mai mult cosmetic, dar pentru medicul ortodont este foarte important sa îmbunatateasca functionalitatea danturii.
Tratamentele ortodontice încep de obicei în jurul vârstei de 12-13 ani, atunci când dintii ajung la maturitate si au fost dezvoltati pe deplin. Daca probleme apar mai târziu, tratamentul poate fi de succes si în cazul adultilor.
O buna igiena orala este esentiala înainte de începerea oricarei lucrari ortodontice. Atunci când dispozitivul este atasat pe dinti, reziduurile alimentare sunt mai susceptibile de a ramâne acolo, de aceea se recomanda un periaj dentar mai atent si mai frecvent pentru a preveni aparitia cariilor în timpul tratamentului. Pentru o igiena orala corespunzatoare sunt de asemenea de evitat bauturile carbogazoase, dulciurile si alte alimente care pot afecta dantura.
Tipuri de aparate ortodontice folosite la Upgrade Dental Aparate ortodontice fixeAparat dentar metalic – acesta este cel comun aparat ortodontic. Se folosesc bracketi si arcuri metalice pe partea exterioara pentru a alinia dantura într-o anumita perioada de timp, în functie de starea în care se afla dintii la momentul începerii tratamentului.
Aparat dentar ceramic – este foarte asemanator cu cel metalic. Este pozitionat tot pe partea frontala a dintilor, diferenta dintre cele doua fiind de natura estetica. Materialul ceramic are o culoare apropiata de cea a danturii, iar arcul poate fi personalizat în diferite culori. Aparatul dentar ceramic ofera rezultate la fel de rapide si eficiente ca cel traditional metalic.
Aparat dentar de safir – beneficiul acestui tip de aparat ortodontic este materialul din cristal matur de safir care îl face greu de sesizat pentru oricine. Pe lânga faptul ca aparatul este aproape invizibil, el mai prezinta o serie de avantaje, printre care se enumera confortul pe care îl ofera datorita marginilor rotunjite a bracketilor, astfel încât oricine se poate obisnui într-un timp foarte scurt cu acesta. Eficienta este apropiata cu cea a aparatelor dentare traditionale, însa bracketii sunt mai putin rezistenti decât cei metalici.
Aparat dentar lingual – acest aparat ortodontic este complet invizibil, bracketii si restul componentelor fiind atasate pe partea din spatele danturii. Este confortabil, non alergen si biocompatibil cu organismul pentru ca este realizat dintr-un aliaj de aur. Aparatele dentare linguale nu sunt o solutie potrivita pentru toate cazurile, de aceea medicul tau ortodont te va ghida catre solutia cea mai potrivita nevoilor tale.
Aparate dentare mobileINVISALIGN
Cea mai recenta si extrem de populara solutie pentru corectarea pozitiei dintilor este Invisalign, care nu seamana deloc cu niciunul dintre dispozitivele ortodontice deja existente. În ultimii ani a cucerit piata oferind posibilitatea de a obtine o dantura perfect aliniata fara a folosi bracketi sau arcuri metalice permanente pe dinti. Invisalign foloseste o serie de aliniatori detasabili, aproape invizibili, care se schimba periodic pentru a ghida dintii în pozitia optima.
Pacientii care aleg Invisalign trebuie sa îl poarte cât de des pot pentru a obtine rezultate cât mai bune într-un timp cât mai scurt. Dispozitivul este confortabil, aproape invizibil si detasabil. Poate fi îndepartat atunci când manânci si este indicat sa fie îndepartat atunci când bei lichide care pateaza (cafea, bauturi cu coloranti). Cel mai mare avantaj este ca îti poti mentine în continuare o igiena orala corespunzatoare.
Aparat dentar mobil – sunt folosite de obicei pentru copii cu vârste cuprinse între 8 si 12 ani, fiind concepute pentru a ghida cresterea maxilarelor astfel încât dintii sa aiba locul necesar pentru o pozitie corecta. Sunt mobile, adica se pot detasa si reatasa oricând. Aceste aparate ortodontice sunt eficiente daca sunt folosite la vârsta potrivita, evitându-se astfel tratamente viitoare mai complexe si mai costisitoare. Fiind realizate pentru copii, acestea se pot personaliza pentru a-i stârni interesul spre purtare.