Ghidul Serviciilor
Upgrade Dental - Clinica Stomatologica Bucuresti
inapoi la firma 2731 vizite
Poza Pedodontie
Foto

Pedodontia este specialitatea dentara care se ocupa cu îngrijirea dintilor copiilor. De la controlul periodic recomandat, la igienizare, tratarea cariilor dentare, aplicarea fluorului sau sigilarea dentara si pâna la instruirea catre o alimentatie adecvata si corectarea anomaliior incipiente în pozitionarea dintilor cu indicatie catre medicul ortodont, medicului pedodont ii revine o atributie foarte importanta – aceea de a asigura copiilor o crestere sanatoasa si corecta a danturii.

Medicii nostri pedodonti sunt dedicati în a-i face pe cei mici sa se simta confortabili în cabinetul stomatologic. Experienta pozitiva îi va face pe cei mici sa revina încrezatori pentru ca dintii lor sa fie îngrijiti corespunzator.

Momentul ideal pentru prima vizita la medicul pedodont este dupa aproximativ sase luni de la eruptia primului dinte. Înca de la o vârsta frageda pot aparea probleme dentare, de aceea controlul periodic este esential pentru prevenirea si corectarea acestora.

Ce reprezinta pedodontia?

Pedodontia este ramura stomatologiei dedicata sanatatii orale a copiilor, de la aparitia primului dinte si pâna în adolescenta. Pedodontul este medicul care are experienta si calificarea necesara pentru îngrijirea cavitatii orale a copiilor pe parcursul diferitelor etape ale copilariei.

La sugari, primul dinte îsi face aparitia în jurul vârstei de 6 luni, iar începând cu vârsta de 6-7 ani dintii de lapte încep sa fie înlocuiti cu cei permanenti. Fara îngrijirea dentara adecvata, copiii se pot confrunta cu probleme care provoaca atât disconfort prin durere asociata dar si complicatii care pot avea urmari pentru tot restul vietii.

Tratamente dentare pentru copiii

Profilaxie

Profilaxia dentara cuprinde monitorizarea constanta prin vizite periodice a dezvoltarii danturii celor mici. Medicul pedodont va tine cont de istoricul medical al copilului si starea generala de sanatate astfel încât sa poata examina orice factori ar putea afecta sanatatea dentara a acestuia. Curatarea temeinica a dintilor copilului este necesara periodic pentru a asigura o igiena orala corespunzatoare si pentru a elimina riscul de dezvoltare a cariilor dentare si bolilor gingivale. Fluorizarea este de asemenea recomandata pentru protejarea si întarirea dintilor temporari. Vizitele periodice profilactice sunt indicate o data la 6 luni, iar în cazurile în care copilul este predispus la diferite probleme dentare, vizitele pot fi necesare mai frecvent.

Fluorizare

Cariile dentare se formeaza atunci când exista o slabire a compozitiei minerale a smaltului dintilor. Fluorul favorizeaza remineralizarea zonelor decalcificate, ajutând la prevenirea cariilor. Medicul pedodont care monitorizeaza dezvoltarea danturii copilului va putea indica cantitatea necesara de fluor. Raportul cantitatii de fluor este atent analizata, excesul putând duce la deterioarea dintilor în curs de dezvoltare, în timp ce deficitul de fluor lasa dintii susceptibili la cariile dentare.

Tratamentul cariilor dentare

Caria dentara este o boala progresiva care începe adesea la copiii foarte mici. Bacteriile care traiesc în mod normal în cavitatea bucala reactioneaza cu zaharurile din alimente si bauturi creând acid care erodeaza încet încet smaltul dintilor si poate deteriora tesutul gingival. Cariile dentare netratate pot duce la leziuni ireversibile ale nervilor si la necesitatea de extractie timpurie a dintelui afectat. Mentinerea igienei orale prin periaj efectuat corect, folosirea atei dentare, fluorizarea si o dieta echilibrata sunt cheia unui zâmbet sanatos.

Îngrijire ortodontica timpurie

Nu este niciodata prea devreme sa acorzi atentie dezvoltarii orale a copilului. Prin vizitele periodice la medicul pedodont, acesta poate identifica din timp probleme de malocluzie si poate interveni activ, pe masura ce dintii se dezvolta. Tratamentul ortodontic interceptiv poate preveni tratamente complicate, verificând progresul dezvoltarii muschilor si a maxilarului celui mic.

Extractii dentare

Extractiile se realizeaza doar în cazuri de ultima instanta. Daca un molar este îndepartat prematur, va fi plasat un dinte artificial pentru a-i înlocui spatiul ramas gol. Unele extractii pot fi necesare din motive ortodontice pentru a facilita alinierea dintilor sau în cazul cariilor care au afectat profund dintele si tesuturile moi.

Tratamente endodontice

Tratamentul pulpei dentare poate fi necesara din doua motive, fie ca urmare a cariilor dentare profunde, fie ca rezultat al unui traumatism dentar. Neprezentarea la timp pentru aplicarea tratamentului necesar poate duce la durere, infectare, umflarea zonei si chiar la pierderea dintelui. Multe carii dentare netratate ajung sa se extinda pâna la nerv, provocând dureri si disconfort. Scopul tratamentului endodontic la copii este de a prelungi durata de viata a dintelui de lapte afectat, evitând pe cât posibil extractia acestuia, pâna la eruptia dintelui permanent.

Sigilare dentara

Sigilarea dentara se realizeaza prin aplicarea unui strat subtire dintr-un material plastic pe suprafata dintilor si este extrem de eficienta în prevenirea cariilor dentare. Denivelarile naturale a coroanei dentare, suprafetele folosite pentru a mesteca, pot aduna adesea placa bacteriana, acestea fiind cele mai sensibile la copii si adolescenti. În medie, sigilarea dentara poate avea o durata de viata între 5 si 10 ani cu o întretinere adecvata. La fiecare control stomatologic, medicul pedodont va verifica starea sigilarii dentare si va recomanda evitarea unor alimente care pot compromite protejarea dintilor.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale stomatologiei pediatrice este psihologia copilului. Medicii pedodonti sunt instruiti pentru a crea o atmosfera prietenoasa, distractiva si relaxanta pentru cei mici, evitând întotdeauna cuvinte care pot crea disconfort, precum ac, injectie etc. În cele mai multe cazuri, fobiile încep din copilarie si continua adesea pâna la maturitate, prin urmare este de o importanta majora ca cei mici sa aiba experiente pozitive si sa îsi gaseasca medicul potrivit cât mai devreme posibil.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.