cologice, rezistente si confortabile, casele din lemn reprezinta o solutie întâlnita în întreaga lume, în tari cu climat umed si sever precum Scotia, Norvegia, Danemarca, Finlanda. În ultimii ani, aceasta solutie începe sa aiba succes si la noi, datorita beneficiilor sale.
Avantaje
La orice casa, costul platit pentru confort este esential. Eficienta energetica se reflecta direct în factura de energie. De aceea, o termoizolare corecta este necesara la orice casa, fie ea din lemn sau traditionala.
Vata minerala de sticla URSA este ideala pentru toate cerintele de izolare termica si fonica. Produsele au caracteristici tehnice certificate, sunt incombustibile, îsi pastreaza dimensiunile si forma, nu putrezesc si nu se degradeaza în timp.
Rapiditatea executieiSe elimina timpii de asteptare dintre etapele de constructie, cum ar fi întarirea betonului, uscarea tencuielii etc.
Costuri mai reduseCasele din lemn sunt, în general, cu 20-30% mai ieftine decât cele din zidarie.
AdaptabilitateCasele din lemn se preteaza la orice tip de arhitectura, la orice configuratie si la orice modalitate de finisare. În plus, sunt usor de recompartimentat, fara interventii majore la peretii structurali din beton armat (ceea ce oricum este contraindicat, deoarece afecteaza structura de rezistenta).
Rezistenta sporitaDatorita structurii elastice, casele din lemn au o foarte buna rezistenta la cutremure.
Cum se face
O casa ieftin de locuit se obtine cu o termoizolare adecvata si completa. Folositi întotdeauna numai produse performante, de calitate. Respectati grosimea minima recomandata pentru straturile de izolatie (subdimensionarea nu aduce economii). Numai asa veti obtine o locuinta confortabila, racoroasa vara si calda pe timp de iarna, cu consum redus de energie.
Termoizolarea peretilor de exteriorPeretii exteriori reprezinta, practic, învelisul protector al casei. Prin urmare, termoizolarea optima a acestora este indispensabila pentru a asigura confortul termic în locuinta. Iata cum se realizeaza termoizolarea corecta a peretilor de exterior (fatada ventilata) la o casa din lemn:
1 - Finisaj de fatada2 - Montanti verticali pentru sustinerea finisajului de fatada3 - Folie de protectie permeabila la vapori, impermeabila la apa4 - Montanti de lemn orizontali pentu fixarea termoizolatiei5 - Termoizolatie URSA TERRA 76 Ph sau URSA SF 32 (5 cm)6 - OSB (2 cm)7 - Montanti de lemn8 - URSA TERRA 76 Ph sau URSA SF 32 (15 cm), între montanti9 - OSB (1,5 cm)10 - Profile metalice pentru sustinerea placilor de gips-carton11 - Termoizolatie URSA TERRA 76 Ph sau URSA SF 32 (5 cm)12 - Folie bariera împotriva vaporilor13 - Placi de gips-carton
Termoizolatia peretilor exteriori trebuie sa se continue cu termoizolatia fundatiei (pentru a elimina pierderile de caldura la nivelul soclului) si cu termoizolatia acoperisului.
Peretii exteriori trebuie protejati de umiditate. De aceea, folia bariera împotriva vaporilor (care împiedica patrunderea vaporilor de la interior în vata minerala) si folia anticondens (care împiedica infiltrarea accidentala a apei printre placile de OSB) sunt OBLIGATORII.
La racordurile cu tâmplaria si cu restul elementelor (plansee, pereti), bariera împotriva vaporilor se va etansa, pentru a nu permite acumularea vaporilor în pereti, aparitia condensului si scaderea rezistentei termice a acestora.
Termoizolarea acoperisului30-35% din caldura dintr-o casa se pierde prin acoperisul neizolat. De aceea, se va acorda o atentie sporita termoizolarii corecte a acoperisului.
1 - Învelitoare2 - Sipci si contrasipci pentru montarea învelitorii3 - Folie de protectie permeabila la vapori, impermeabila la apa4 - OSB (2 cm)5 - Termoizolatie URSA SF 32 (15 - 20 cm), între capriorii de lemn6 - OSB (1,5 cm)7 - Profile metalice pentru sustinerea placilor de gips-carton8 - Termoizolatie URSA SF 32 (15 - 10 cm)9 - Folie bariera împotriva vaporilor10 - Placi de gips-carton
Izolarea termica si fonica a planseelorÎn cazul planseelor din lemn, solutia constructiva urmareste, pe lânga o optima izolare termica, si obtinerea unei fonoizolari performante, aspect relevant în confortul locuirii.
1 - OSB (1,5 cm), 2 straturi, tip dala flotanta2 - Folie bariera împotriva vaporilor3 - Izolatie URSA TSP (placi de mare densitate, pentru pardoseli)4 - OSB (2 cm)5 - Grinzi de lemn pentru sustinerea planseului6 - Izolatie URSA DF 39 - între grinzile planseului7 - OSB (1,2 cm)8 - Profile metalice pentru sustinerea placilor de gips-carton9 - Folie bariera împotriva vaporilor10 - Placi de gips-carton
Ca varianta economica, solutia descrisa poate fi realizata si folosindu-se urmatoarele produse alternative:
În orice situatie, va sfatuim sa respectati grosimile minime recomandate, pentru a nu afecta eficienta termoizolarii!