Standardul ISO 22000:2005 a fost elaborat pentru a asigura securitatea lan?urilor alimentare, la nivel global, prin respectarea cerin?elor sale, permi?ând crearea unui sistem de management al siguran?ei alimentare în cadrul organiza?iilor.
Standardul ISO 22000:2005 se aplică tuturor societatilor din domeniul alimentar (responsabile cu producerea, ambalarea, transportul, depozitarea, servirea ?i comercializarea produselor alimentare), indiferent de mărimea ?i complexitatea lor.
Standardul ISO 22000:2005 cuprinde principiile HACCP ?i cerintele referitoare la siguran?a întregului lan? alimentar: de la nivelul intern al organiza?iei, la rela?ia cu furnizorii ?i clien?ii, condi?ii de depozitare, accesul la informa?iile referitoare la produsele/serviciile alimentare furnizate, dezvoltarea de noi produse/servicii alimentare.
HACCP reprezintă un set de principii ale sistemului de management al calită?ii privind siguranţa alimentului, fiind un acronim din limba engleză, pentru “Hazard Analysis and Critical Control Point”, în traducere: Analiza riscului şi determinarea punctelor critice de control. HACCP are la bază Codul Alimentar, dezvoltat de către Organizaţia ONU pentru Hrană şi Agricultură şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Avantajele certificării ISO 22000/HACCP:
Obţinerea atestatului de certificare ISO 22000/HACCP demonstrează clienţilor faptul că organiza?ia are implementate tehnicile şi cerinţele pentru o siguranţă completă a alimentului.