Ghidul Serviciilor
Vasui Instal Construct - Instalatii Gaze, Bucuresti Si Ilfov
inapoi la firma 118 vizite
Poza Montare senzori detectoare gaze
Foto

Servicii de montaj si instalare pentru kit-uri de detectare a gazelor naturale

Cu câtiva ani în urma, montarea detectoarelor de gaz era considerata optionala. Totusi, începând cu 1 ianuarie 2016, conform Ordinului nr. 179/2015, instalarea acestor detectoare a devenit obligatorie. Detectorul de gaz este un dispozitiv echipat cu senzori specializati în detectarea eventualelor scurgeri de gaze toxice în mediul locuintelor. Atunci când senzorii detectorului sunt activati, sursa de gaz este automat oprita, reducând astfel riscul de intoxicare pentru locatari sau de acumulare a gazelor în încapere.

Exista diverse tipuri de detectoare de gaz, de la cele clasice care depisteaza scurgerile de gaz, dar nu si alte noxe rezultate din ardere, pâna la detectoarele de gaz si monoxid de carbon. Acestea functioneaza diferit si pot fi clasificate în detectoare electrochimice, detectoare cu ultrasunete sau infrarosu.

Detectoarele electrochimice permit gazelor sa se difuzeze catre o membrana poroasa si, prin intermediul acesteia, la un electrod unde gazele sunt oxidate sau reduse chimic.

Dispozitivele care folosesc ultrasunete detecteaza schimbari în zgomotul de fundal al mediului în care sunt plasate. De asemenea, detectoarele de gaz ultrasonice produc alarme în cazul emisiilor puternice de gaze, dar nu pot masura concentratia acestora în aer.

Detectorul de gaz cu infrarosu utilizeaza radiatii care trec prin cantitati detectate de gaz, permitând masurarea concentratiei acestora în aer.

Importanta montarii unui detector de gaz în locuinta sau încapere deriva din necesitatea asigurarii sigurantei locatarilor, fie ca acestia locuiesc la casa, având o camera tehnica pentru centrala, fie ca locuiesc la apartament, unde pot exista diverse surse de gaz precum aragaz, cuptor etc. Emisiile de gaze pot pune în pericol viata locatarilor, ca urmare a intoxicarii, dar si integritatea structurii imobilului, întrucât acumularea de gaze poate duce la explozii.

Montarea unui detector de gaz este obligatorie în anumite conditii, în special în spatii echipate cu dispozitive consumatoare de combustibili gazosi (aragaz sau centrala de apartament) si care sunt închise cu geamuri de minim 4 mm grosime, de tip securizat sau termopan. Proprietarii de case cu o camera tehnica pentru centrala, bine ventilata, ar trebui sa ia în considerare instalarea unui detector de gaz pentru un plus de siguranta, chiar daca nu exista o obligativitate explicita. Detectoarele de gaz sunt însotite de o electrovalva sau electroventil, montate pe conducta de alimentare, care întrerupe alimentarea la primirea unui semnal de la detectorul de gaz.

Montajul unui detector de gaze toxice trebuie efectuat întotdeauna de o firma specializata si autorizata ANRE. Dispozitivul trebuie amplasat la 30 de centimetri sub tavan si la un metru si jumatate distanta de orice aparat alimentat cu gaz, fiind conectat la o sursa de electricitate. Alegerea detectorului de gaz trebuie facuta conform criteriilor prevazute de legislatia în vigoare, având în vedere detectarea unei concentratii de metan de minimum 2% în aer.

Specialistii ANRE recomanda montarea detectoarelor de gaz pentru asigurarea functionarii corecte a instalatiilor de gaz si pentru prevenirea accidentelor. Optiunile includ detectoare de gaz portabile sau detectoare însotite de electrovalva, cu cele din urma fiind cele mai utilizate. În România, cel mai des întâlnit este cel montat pe perete, care, în cazul detectarii emisiilor de gaze, determina oprirea alimentarii cu gaz.

Conform legislatiei, verificarile si reviziile periodice sunt obligatorii si trebuie efectuate de firme specializate si autorizate ANRE, cu echipamentul corespunzator. Verificarea se realizeaza la intervale de doi ani, iar solicitarea pentru aceasta trebuie facuta de catre proprietar.

Testarea unui detector de gaz se poate efectua apasând butonul Test/Reset în timpul functionarii, daca dispozitivul dispune de aceasta optiune. LED-urile detectorului vor pâlpâi alternativ, declansând alarma si oprind electrovalva. Dupa încheierea testului, se va elibera butonul si se va rearma manual electrovalva. Important de retinut este ca un astfel de test va întrerupe alimentarea cu gaz pentru toti locatarii conectati la acea coloana de gaze.

Aceste dispozitive sunt esentiale într-o locuinta cu aparate consumatoare de gaze. Începând cu 2016, proprietarii de apartamente sunt obligati sa instaleze un astfel de dispozitiv pentru detectarea gazelor, iar proprietarii de case cu conducte individuale de gaz au aceeasi obligatie pentru a asigura siguranta, conform acelorasi reguli aplicabile locuintelor din blocurile de apartamente.

*ATENTIE*

În cladirile tip blocuri cu retea comuna de gaze, NU ESTE PERMISA montarea electroventilului PE TEAVA DE GAZE DIN APARTAMENT (în spatele aragazului). Aceasta interdictie se datoreaza faptului ca nu sunt luate în considerare posibilele pierderi de gaze de pe coloana verticala care traverseaza apartamentele, inclusiv teava de coloana.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.