Analiza de risc la securitatea fizica trebuie sa asigure identificarea vulnerabilitatilor si a riscurilor, determinarea nivelului de expunere la producerea unor incidente de securitate fizica si sa indice masurile de protectie necesare obiectivului analizat. (H.G. nr. 301 din 11.04.2012, Anexa Nr. 2, Aliniatul 5)
Evaluarea riscurilor la securitatea fizica– Definirea parametrilor interni si externi care genereaza sau/si modifica riscurile la securitatea fizica a unitatii si stabilirea metodei si a instrumentelor de lucru
– Identificarea riscurilor avand in vedere sursele de risc, zonele de impact, evenimentele posibile si cauzele si consecintele posibile ale acestora.
– Analiza riscurilor: luarea in considerare a cauzelor si surselor de risc, a consecintelor pozitive si negative si probabilitatea de producere ca consecintelor.
– Evaluarea riscurilor prin compararea nivelului de risc determinat prin analiza cu criteriile de risc elaborate in faza de stabilire a contextului si intocmirea Raportului de evaluare si tratare a riscurilor la securitatea fizica.
Aceasta etapa este urmata de cea de tratare a riscurilor in conditiile in care nivelul de risc identificat nu indeplineste conditiile de acceptabilitate. In acest caz beneficiarul va lua in considerare implementarea masurilor propuse.
– Re-evaluarea riscurilor: in termen de 3 ani de la efectuarea ultimei evaluari, la modificarea caracteristicilor arhitecturale, functionale sau a obiectului de activitate al unitatii, in termen de maxim 60 de zile de la producerea unui incident de securitate in cadrul unitatii.